MEB, rehber öğretmenlere birden fazla okulda geçici sürelerle görev yaptıracak

Haber Giriş : 19 Mart 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rehberler öğrenciden kopuyor

Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki rehber öğretmenleri merkezlerde toplamak için çalışma yürütüyor. Yeni uygulamayla öğretmenler rehberlik ve araştırma merkezlerinde toplanacak ve buralardan gereksinim duyulan okullara dağıtılacak. Öğretmenler birden fazla okulda geçici sürelerle görev yapacak. Rehber öğretmenler projenin dünyadaki çağdaş gelişmelerle bağdaşmadığını belirtiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, okullardaki rehber öğretmenleri merkezlerde toplamak için çalışma başlattı. Bakanlık, çalışmasına, rehber öğretmenlerin dengesiz dağılımı nedeniyle yeterli sayıda okula hizmet verilememesini gerekçe gösteriyor. Projeye göre bakanlık, ülke genelinde rehberlik ve araştırma merkezlerinin çalışma ortamları, yönetici ve personel atamaları, donanım gereksinimleri konularındaki eksiklerini giderecek.

Merkezler açılacak
Bu çerçevede yürütülecek çalışmaların giderleri Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyasından karşılanacak. Hizmetlerin kurumsal anlamda daha geniş bir alana ulaştırılabilmesi amacıyla, il merkezleri ve ilçelerde yeni merkezler açılacak. Okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehber öğretmenler, norm kadro olarak bilinen yönetmelik ve diğer ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılıncaya kadar, bölgesindeki rehberlik ve araştırma merkezlerinde, bu merkezlerin bulunmadığı bölgelerde ise ilçe milli eğitim müdürlüklerinde geçici olarak görevlendirilecekler.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile rehberlik ve araştırma merkezi müdürlükleri rehber öretmenlerin hizmet bölgesi genelinde, öğrenci sayısına göre dengeli dağılımı ve hizmetlerin tüm öğrencilere ulaştırılmasını sağlayacak.

Bakanlığın çalışmasına göre rehber öğretmenler, rehberlik araştırma merkezlerinde toplanacak, buradan ihtiyaç duyan okullara dağıtılacak. Projeye tepki gösteren öğretmenler ise projenin dünyadaki çağdaş gelişmelerle bağdaşmadığı görüşünde.

Uygulamaya tepki
Bakanlığın, rehber öğretmenleri "merkeze çekme" pro-jesi, rehber öğretmenlerin tepkisine neden oldu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof Dr. Binnur Yeşilyaprak, çağdaş ülkelerde psikolojik destek etkinliğinin artması için yaygınlaştırılması, yerelleştirilmesi ve olabildiğince hizmeti alanlara taşınmasının doğru bir gelişim olduğunu vurguladı. Yeşilyaprak, "Bu bağlamda, hizmetleri genel bir merkez ya da merkezlerde toplamak çağdaş gelişimlerin tersine bir yöndür" dedi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber