TOKİ Başkanı: Peşinatsız ev satacağız

Haber Giriş : 20 Mart 2005 02:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ'nin 2003 yılında 100 bin konut hedefiyle yola çıktığını anlatan Erdoğan Bayraktar, 2004 yılında 84 bin konut yapıldığını, 2005 yılında ise hedeflerinin 150 bin konuta ulaşmak olduğunu anlattı. ?Şu anda 10 bin adet bitmiş konut var. Yıl sonuna kadar 30 bin konut daha bitirmeyi hedefliyoruz. 2005 yılında belediyelerle müşterek olarak gecekondu dönüşüm faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Tuzla, Küçükçekmece ve Pendik gibi belediyelerle anlaşma yaptık, diğerleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Gaziantep, Antakya, Samsun, Trabzon belediyelerimizle ve ismini sayamadığım 22 belediyemizle ön görüşmeler yaptık. 2005 yılında alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik konut yapım faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Şimdiye kadar alt gelir grubuna yönelik 30 bin projeksiyon yaptık. Bu da Başbakanımızın talimatları doğrultusunda geliştirdiğimiz bir projedir. 45 ila 55 metrekare arasındaki konutlarımızdan peşinat almayacağız. Ve bunlar 100 YTL'den başlayan taksitlerle 20 yıl vadeli olacak.?

Kimler tercih edilecek?
Erdoğan Bayraktar, ?Bu konutlar için öncelikle kimleri tercih edeceksiniz?? sorusuna ise ?İnce eleyip sık dokuyacağız? cevabını verdi ve şöyle devam etti: ?Projelerimizi halka takdim ederken özellikle belediyelerimizden istifade ediyoruz. Bunların hak sahipliğini ve pazarlamasını belediye ve kaymakamlıklarla birlikte yürüteceğiz. Gerçekten yoksul olan, ödeme güçlüğü içinde olan, ya da hiç geliri olmayan gibi çok ciddi kriterlerimiz var. Belli bir yaşın üzerinde olması, yetim-dul olması, özellikle çocuklu dullara öncelik tanıyacağız. İkinci grup evimiz ise 62- 72 metrekare arasında olanlar; 2 bin YTL peşinat, 200 YTL'den başlayan taksitlerle 15 yıl vadeyle onları vereceğiz. 2 oda bir salon olan, mümkün mertebe çok katlı olmayan bu evlerin taliplerinin belli bir geliri olacak. Şu anda 450 milyon gibi bir rakamımız var. O gelir grubunda olması lazım.?

Faizler nasıl olacak?
Baş Başa'yı izleyen seyircilerin ?Türkiye ekonomisinin şartlarına bakıldığında devalüasyonlar, enflasyonlar uzun vadeli ev satışlarında ne derece etkili olacak? Konutların taksitleri ödenirken, faizlerin artıp, artmayacağı konusunda ödeme şartlarına ne derece güvenebiliriz?? şeklindeki sorulara karşılık TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar şunları söyledi: ?TOKİ'nin orta ve alt gelir grubu ile yoksullara yapmış olduğu konutlarda faiz söz konusu değil. Sadece TEFE, TÜFE ve memur maaş artış katsayısı baz alınacak. Bunlardan hangisi düşükse 6 ayda bir, kalan borca onu yansıtacağız. Diyelim memur maaşına yüzde 55 zam oldu. TEFE yüzde 10, TÜFE yüzde 18. En düşüğü hangisi ise o baz alınacak. Enflasyon arttıkça vatandaşın borcu arttığı gibi dairesinin de değeri de aynı oranda artacaktır. ?

EVLER NASIL ALINACAK?
Baş Başa programının canlı yayını sırasında vatandaşlardan gelen telefon ve e-postalarda en çok sorulan soru; ?Biz TOKİ'nin konutları için nereye müracaat edeceğiz, kime müracat edeceğiz? Bunların katalog ve broşürlerini nereden temin edeceğiz? oldu. Erdoğan Bayraktar'ın cevabı ise şöyle oldu: ?Çok güzel bir internet sayfamız var; ?www. toki. gov .tr' Buradan bilgi alınabilir. Satışlarımızı yüzde 80
oranında Ziraat Bankası ile yapıyoruz, banka ile anlaşmamız var. Çünkü Ziraat Bankası şube olarak Türkiye'nin her yanına yaygın. Onun dışında Vakıflar, Halkbank ve Şekerbank'la da anlaşmamız var. Konutlar satışa çıktığı zaman, mahalli gazete, televizyon ve ulusal gazetelerle ilan ediyoruz. Ama en kolayı internet sayfamız. Hangi ilimizde hangi fiyatlarla daire satıldığını vatandaş görebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber