Mercedes'li Sendika Başkanları

Haber Giriş : 20 Mart 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kolunda Rolex taşıyan, beş yıldızlı otellerde kalan, Mercedes'e binen, on evi olan Sendika Başkanı'nı hazmedemiyorum" İşte farklı bir sendika başkanının sözleri..
Türkiye'de sendikacılık kan kaybediyor. Eski etkinliğini ve toplumsal konumunu yitiren örgütler, başkanlarının lüks makam otomobilleri ve gösterişli hayatlarıyla gündeme geliyor.

Bunun en büyük sıkıntısını ise 13 yıl önce yasallık kazanan memur sendikaları çekiyor. Örgütlenme izni verilen alanlarda görev yapan memurların yarısının bile üye yapılamadığı vurgulanırken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, geçmişteki hatalar sebebiyle toplumun büyük bölümünün sendikalara kuşkuyla baktığına dikkat çekiyor. Beş yıldızlı otellerde kalan, kolunda 4 milyar liralık Rolex saat taşıyan başkanların sendikacılığa büyük zarar verdiğini belirten Aksu, ?Bir sendika başkanının Mercedes'e binmesini hazmedemiyorum. On evi olan başkan var. Nerede, nasıl almış? Belki miras kalmış. Ama toplum bunu kabul etmiyor.? diyor.

Kamu çalışanlarına sendika çatısı altında örgütlenme hakkı 1992 yılında tanındı. Bu tarihten itibaren pek çok memur sendikası kuruldu. Türkiye'de 2 milyon 450 bin kamu çalışanı bulunuyor. Bunlardan, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatı çalışanları başta olmak üzere yaklaşık 1 milyonu yasal açıdan sendika üyesi olamıyor. Örgütlenme hakkı tanınan kamu çalışanı sayısı 1 milyon 564 bin. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan 2004 yılı verilerine göre sendikalı kamu çalışanı sayısı 787 bin. Bu rakam memurlar arasında sendikalaşma oranının yüzde 50'yi geçmediğini gösteriyor. İşçi sendikaları her üyesinden tam ya da yarım günlük yevmiyesini aidat olarak alıyor. Bu da 15 ile 35 YTL'ye denk geliyor. Memur sendikaları ise üyelerinden 3-5 yeni lira aidat topluyor. Aidatların düşük olmasına rağmen memurlar, sendikaya üyelik için tereddüt yaşıyor.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Aksu, Türk sendikacılığına en büyük darbeyi sorumsuzca davranan sendika yöneticilerinin vurduğu görüşünde. Sendika deyince akla Jaguarlar, beş yıldızlı oteller ve ağalık düzeninin geldiğini belirten Aksu, bu durumun sendikacılığa çok büyük zarar verdiğinin altını çiziyor. Memur Sen Başkanı, sendikaların mali açıdan şeffaflaşmaları gerektiğine dikkat çekerken, üye ve delegelerin mali yapıları her an denetleyebilmesi gerektiğini vurguluyor. ?Kapalı kapılar ardında sendikacılık döneminin' bitmesini isteyen Aksu, kendi sendikalarında mali şeffaflığa büyük özen gösterdiklerini söylüyor. Memur sendikaları 11 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor. Bu sendikalar 6 farklı konfederasyon çatısı altında toplanıyor. Türkiye Kamu-Sen 343 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük memur konfederasyonu. Ardından 297 bin üyeyle KESK gelirken, Memur-Sen'in üye sayısı 137 bin. Türkiye Kamu-Sen'den ayrılan Resul Akay'ın kurduğu BASK henüz 5 bin üyeye sahip. Anadolu Kamu-Sen ve Hür Kamu-Sen'in üye sayıları ise 4 bin kişiyi bile bulmuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de işçi sendikalarına üye olabilecek kayıtlı işçi sayısı ise 4 milyon 900 bin. Bunlardan 2 milyon 850 bini resmi olarak sendika üyesi. Ancak düzenli aidat ödeyen işçi sayısı 600 bin civarında.

İşçi sendikaları sahip oldukları mal varlıklarıyla adeta dev holdingleri hatırlatıyor. Sendikaların otelcilikten televizyon yayıncılığına, akaryakıt bayiliğinden oto tamirciliğine kadar pek çok sektörde büyük yatırımları bulunuyor. İki adet 5 yıldızlı otel ve çok sayıda misafirhane işleten Türk Metal Sendikası'nın ticari yatırımları 1 milyar YTL'nin (1 katrilyon TL) üzerinde. Tes-İş, Yol-İş, Şeker-İş ve Haber-İş de ticari faaliyette bulunan sendikalar arasında. Geniş maddi imkanlara sahip olan işçi sendikaları, lüks binalarda faaliyet gösterirken, yöneticileri de son model makam araçlarıyla seyahat ediyor.

SENDİKALARIN ÜYE SAYISI

T. Kamu-Sen --- 343.921

KESK --- 297.114

Memur-Sen --- 137.937

BASK --- 5.228

Diğerleri --- 3.682

Toplam --- 787.828

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber