Kanserden değil, geç tanıdan korkun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2010 22:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Demirci ilçesinde, Fikir Platformunca tertip edilen Doç. Dr. Bülent Karabulut'un konuşmacı olarak katıldığı "Meme kanseri ve önlemleri" konulu bir konferas düzenlendi.

Demirci Anadolu Öğretmen Lisesi Çok Amaçlı Salonda Doç.Dr. Bülent Karabulut'un konuşmacı olarak katıldığı konferansı Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin ve çok sayıda vatandaş dinledi.

Doç. Dr. Bülent Karabulut, günümüz insanının korkulu rüyası olan meme kanserinin" erken teşhis ve tedavisi hakkında bilgi sundu.

Türkiye'de her yıl 100 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığının tahmin edildiğini belirten Doç. Dr. Bülent Karabulut, kanser olmaktan korkmamak gerektiğini belirterek, kanser hobisini üzerimizden atmak gerektiğini, kanser eşittir ölüm tanımlamalarını zihinlerden silinmesini, kanser tanısından dolayı en çok gecikmelerden dolayı korkulması gerektiğini belirtti. Dr. Bülent Karabulut kanserden korunmak için şunları söyledi: "Bireyin kendini koruması deyince anlayacağımız pek çok kanser için tanımlanmış şeyler var. Mesela sigaranın akciğer kanseri yaptığını hepimiz biliyoruz. Ama sigaranın sadece akciğer kanseri ile ilişkisi yok. Meme, gırtlak, pankreas, idrar kesesi gibi pek çok kansere sebebiyet veriyor. O zaman sigara içmeyeceğiz. Yani sigaranın neden olduğu bir kanser varsa ortada biz de bunlardan uzak durmalıyız. Yani bir korunmanın bir parçası gibi düşünmeliyiz. Güneşlenmelerinizi belli saatlerde yapın diyoruz. Ultrobiyoloji ışınları cilt kanseri yapar diyoruz. O zaman güneşlenme saatlerimizi de

özel kremler kullanarak yapmalıyız. Biz buna sebep neyse ondan uzak durma diyoruz. Kanserin oluşmasında çevre faktörleri de çok önemli, çevre faktörleri derken çevre temizliği, kimyasal atıklar, radyasyon, manyetik alan, yediğimiz içtiğimiz gıdalar, hormonlu yiyeceklerden yani bunlardan tümünden korunmak."

Kanserin nedenlerine bakıldığında ilk iki sırada beslenme alışkanlıkları ve sigarayı gördüklerini anlatan Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: "Aslında diğer sebeplerde az da olsa karşımıza çıkıyor. Şu sloganı unutmayın. Tüm kanserlerin sigarayla, beslenmeyle olduğunu görüyoruz. Siz doğru besleniyor olsanız bile üçte birlik kısıma girme olasılığınız var. Yani biz o kısım hakkında yorum yapamıyoruz. Yani her şeyi doğru yaptık hiçbir hatam yok sebzeyi meyveyi bol bol tükettim. Kilom yok egzersiz yaptım.

Sigaram alkolüm yok. Kanser olacaksanız yine de olursunuz. Siz bugünden itibaren bunları uygularsanız ileride yüzde atmış yüzde yetmiş oranında bunu engelleyebilirsiniz. Burada sadece şunu unutmayın içilen her sigara kansere tetikleyici görevi veriyor. Bu söylediklerim korucuyu tedbirlerle kanser olmayacağım anlamına gelmez. Olacaksanız olursunuz. Ama kanser olma riskinizi ciddi anlamda azaltırsınız."

Doç. Dr. Bülent Karabulut'un slayt sunumlu olarak anlattığı konferans katılımcıların sorularıyla sona erdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber