MEB, Akşam liselerindeki hileli sınıf geçmeye DUR demeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2010 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de Hileli Sınıf Geçmeye, Diplomaya Dur Diyecek Yok mu?

Ortaöğretim Kurumlarımızda okuyan öğrencilerimiz açısından haksızlığa yol açan uygulamalara şahit oluyoruz.

Devletin daha çok okuyanı olsun, okullaşma oranında AB standartları yakalansın diye desteklediği Akşam Liseleri hülle yolu haline geldi.

Akşam Liselerinin bir başka yararı ise maddi durumu yetersiz olup çalışmak zorunda olan gençlerin akşam saatlerinde ders almalarına ve lise mezunu olmalarına olanak sağlamaktır. Bu okullarımız ayrıca sistem dışına çıkmış yaş haddini doldurmuş kişilerin lise mezunu olabilmelerine de olanak sağlamaktadır.

Buraya kadar en küçük sorun yoktur. Tabii ki bu kesimin de okumaya hakkı vardır. İnsan hangi yaşta olursa olsun her kademedeki eğitimini tamamlayabilmelidir.

Devlet tarafından bu uygulamaların desteklenmesi de gerekir. Hatta ve hatta devlet okullarında dahi istekli vatandaşlara bu olanak sağlanmalıdır.

Örneğin gündüz çalışıp akşam okumak isteyen öğrenciler için özel akşam liselerinden daha az ücretle devlet okullarında bu uygulamayı başlatabilir. Böylece vatandaşlara daha iyi olanaklar sağlanabileceği gibi okul binaları da daha aktif kullanılmış olur.

Sorun bu noktalarda değil, sorun son yıllarda artmakta olan hileli uygulamalar ve denetimsizlik sorunudur.

Öncelikle söyleyelim ki bu okullarda da normal okullar gibi devam zorunluluğu vardır, sınıf geçmede sınav zorunluluğu vardır. Bu konuda genel lise de durum ne ise burada da aynıdır. Fakat uygulamada öğrencilerin hiç okula devam etmeden, sadece sınav döneminde devam ederek sınıf geçirildikleri görülebilmektedir. Bu konuda denetimler yeterli değildir. Derme çatma daireden bozma 3-4 derslikli binalarda yüzlerce öğrenci kayıtlı görülmektedir.

Bugünlerde Radikal Gazetesinde? 'Akşam' pazarı: Ver parayı al diplomayı? başlığıyla

yayımlanan bir haberde bu duruma değinilmiştir. Gazetede yer alan haberde adı geçen okul tek örnek değildir. Bir çok okul vardır aynı durumda olan. Bu nedenle bu sistem yeniden ele alınmalı ve tedbirler alınmalıdır.

Bakınız neler oluyor bu tür okullar kanalıyla;

1- Genel lisede (özel ya da devlet) öğrenciler madden ve manen zorluklar çekerek 4 yılda okulu bitirmekte iken Akşam Lisesi öğrencileri okula devam dahi etmeden belki de tek bir şey öğrenmeden 4 yılda (her yıl 2bin TL civarında vererek) mezun olabilmektedirler.

2- Genel Lisede okuyan bir öğrencinin 8-9 başarısız dersi varsa Akşam Lisesine nakil gitmekte ve orada sınıfını geçtikten sonra tekrar eski okuluna naklen dönmektedir.

3- Devlet okuluna geri dönerken adresi tutuyorsa devlet okulunun geri almamak gibi bir şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle hakkıyla geçen ya da hülle yoluna başvurmayıp sınıfta kalan öğrenciler ile Akşam Lisesine giderek geçen öğrenciler arasında bir değil bin eşitsizlik doğmaktadır. Bu durumdan okul idareleri ve öğretmenler de rahatsız olmakta fakat yapabilecekleri bir şey bulunmamaktadır.

4- Üniversiteye giriş sınavlarında Diploma puanının etkisinin de azaltılmasının sonucu olarak Lise son sınıftaki öğrenciler bu okullara nakil giderek devam sorunu olmadan hiç okula gitmeden üniversite hazırlık dershanelerine devam edebilmektedirler. Kaldı ki diploma puanlarını da yükseltme olanağı bulabilmektedirler.

Tüm bu durumların düzeltilmesi artık şarttır. Bunun için;

1- Bu okullardaki kapasite, devam devamsızlık, sınav ve diğer konularda ki denetimler sağlıklı ve rutin olarak yapılmalıdır. İşi layıkıyla ve amacına uygun yapmayanlar sistemden ayıklanmalıdır.

2- Genel Lise'den Akşam Liselerine nakiller kaldırılmamalı fakat Genel Liseden Akşam Lisesine naklen giden öğrencinin tekrar Genel Liseye gelişi engellenmelidir. Düşünün ki öğrenci Sarıyer'de ikamet ederken Güngören'e Akşam Lisesine nakil gitmektedir. (35 km) Aradan 1-2 ay ve sınıfını geçtikten sonra tekrar Sarıyer'e dönmektedir. Amacı anlamak için müneccim olmaya gerek yoktur. Kişi Genel Liseden ayrılmış ve Akşam Lisesine geçmiş ise tekrar genel liseye dönememelidir.

3- Öğrenci potansiyeli bulunan Devlet okullarında da makul ücretlerle Akşam Liseleri açılmalı böylece özel sektör tekelleşmesinin önüne geçilmeli, hizmet kişilerin yakınına getirilmelidir.

Sorun kangren olmaya başlamıştır? Uyarı ve öneri vazifesi bizde ise de çözüm yöneticilerdedir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber