Danıştay, vekil memurların sendikalara üye olabileceğine karar verdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2010 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

DANIŞTAY

BEŞİNCİ DAİRE

Esas No: 2010/5197

Temyiz İsteminde Bulunan ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen (Davacı): Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

Vekili: Av. Öztürk Türkdoğan, Necatibey Cad., 82/13 Kızılay/ANKARA

Karşı Taraf : 1- Sağlık Bakanlığı - ANKARA

2- Kayseri Valiliği

İsteğin Özeti : Kayseri 1. idare Mahkemesi'nin 2.4.2010 tarihli, E:2009/493, K:2010/267 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması ve yürütmenin durdurulması istenmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: Hasan Turgut

Düşüncesi: Yürütmenin durdurulması isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: Saadet Ünal

Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, temyiz edilen kararın yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 52 nci maddesi uyarınca istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi'nce işin gereği düşünüldü:

Davacı Sendikanın üyesi olan vekil ebe ve hemşirelerin aylıklarından sendika aidatı kesilerek ilgili banka hesabına yatırılması yolundaki başvurusunun, vekil ebe ve hemşirelerin kamu görevlileri sendikalarına üye olamayacakları yolundaki 23.2.2009 tarihli Sağlık Bakanlığı yazısına dayanılarak reddine ilişkin 9.3.2009 tarihli işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.

Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin 2.4.2010 tarihli, E:2009/493, K:2010/267 sayılı kararıyla; "4688 sayılı Yasanın "kapsam" başlıklı 2. maddesinde, bu Yasa'nın maddede belirtilen kurum ve kuruluşlarda işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanacağı belirtilmek suretiyle hangi kamu görevlilerinin anılan Yasa kapsamında olduğunun açıkça hükme bağlandığı, dolayısıyla 657 sayılı Yasanın 4. maddesinde belirtilen memur, sözleşmeli personel ve geçici personelin 4688 sayılı Yasa kapsamında bulunduğu tartışmasız olmakla beraber, vekil ebe veya hemşire olarak görev yapan personelin anılan yasa kapsamında yer almadığı, kaldı ki 4688 sayılı Yasanın 3. maddesinde kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecek kamu görevlilerinin işçi statüsü dışındaki bir kadroda veya sözleşmeli personel pozisyonunda çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış kamu görevlileri olarak tanımlandığı, 657 sayılı Yasanın 86/3. maddesi uyarınca açıktan vekil olarak atanan ebe ve hemşirelerin ise; bir kadroya asaleten değil geçici bir süreyle atanmaları nedeniyle görevlerinin daimi çalışma olarak nitelendirilmesinin mümkün

T.C.

DANIŞTAY

BEŞİNCİ DAİRE

Esas No: 2010/5197

olmadığının da açık olduğu" gerekçeleriyle dava reddedilmiştir.

4688 sayılı Yasa'nın "Kapsam" başlıklı 2. maddesinde "Bu Kanun, Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadi teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanır." kuralı, 3. maddesinde ise ?Bu kanunun uygulanmasında; .... Kamu Görevlisi: Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki bir kadro veya sözleşmeli personel pozisyonunda çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış kamu görevlilerini ... ifade eder." kuralı yer almıştır.

Öte yandan 657 sayılı Yasa'nın "Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları" başlıklı 86. maddesinde " .... ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahalli idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir. ... " hükmüne yer verilmiştir.

4688 sayılı Yasa'da yer alan anılan hükümlerle bu Yasanın kapsamına yönelik olarak işçi statüsünde bulunanlar dışında istisna getirilmediği gibi 657 sayılı Yasanın 86. maddesinin 3. fıkrasında vekil ebe ve hemşirelerin "boş kadrolara vekaleten atanacakları; kurala bağlandığından, boş kadrolara vekaleten atanan ve işçi statüsünde olmayan vekil ebe ve hemşirelerin kamu görevlileri sendikalarına üye olamayacakları yolundaki işlemde hukuk uygunluk bulunmamaktadır.

Uyuşmazlığın niteliğine ve temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenlere göre 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Yasayla değişik 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmiş olması nedeniyle, anılan Yasa'nın 52. maddesinin 1. fıkrasına 4001 sayılı Yasa'nın 22. maddesiyle eklenen cümle uyarınca dava konusu işlemin ve Kayseri 1. idare Mahkemesi'nin 2.4.2001 tarihli, E:2009/493, K:2010/267 sayılı kararının yürütülmesinin durdurulmasına, 8.10.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber