Devlet te özürlü çalıştırmıyor, para cezasını ödüyor!!!

Haber Giriş : 21 Mart 2005 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlülere gereken önemi vermeyen devlet, istihdam konusunda da tam bir kara mizah örneği sergiliyor. Devlet, özürlü çalıştırıp vergi dahil 700 YTL ödemek yerine, çalıştırmayıp bin 70 YTL ceza ödüyor.

2005 yılını "Özürlülerin İstihdam Yılı" olarak ilân eden devlet, kendi çıkardığı kanuna bile uymuyor. Hükümetin göreve geldiğinde ilk yaptığı kanuni düzenlemelerden birisi olan İş Kanunu'na devlet bile uymuyor. 58 ve 59'uncu hükümet programlarında özürlülere özel bölümler ayrılıp, her defasında onların hayatının kolaylaştırılmasına yönelik demeçler veriliyor. Ancak devlet milyonlarca özürlünün istihdamla ilgili problemlerini çözmek için çıkardığı kanunlara her nedense uymamakta ısrar ediyor.

1070 YTL CEZA

TBMM'deki görüşmeler sırasında oldukça tartışma yaratan İş Kanunu ile kamu kurumları ve özel sektöre yüzde 2 oranında özürlü çalıştırma şartı getirildi. Bu şarta uymayanlara çalıştırmadıkları her personel için aylık 1070 YTL ceza kesilmesi hükme bağlandı. İş Kanunu ile getirilen bu düzenlemeye rağmen, kamuda halen 8 bin özürlü işçi, 40 bin de özürlü memur açığı bulunuyor.

Türkiye İş Kurumu müfettişleri, 2005 yılı Ocak ayından itibaren kamu ve özel kuruluşlarda teftişe başladılar. Müfettişler tespit ettikleri her boş özürlü kadrosu için ceza kesiyorlar. Bugüne kadar 4.5 milyon YTL ceza kesildi. Kamu, bu kadroları boş tutmak yerine özürlü çalıştırana vergi dahil 700 YTL ödeyecek. Ancak bunun yerine çalıştırmayıp 1070 YTL ceza ödemeyi tercih ediyor.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber