Askere, anne ve babasının ölümünden dolayı 10 günlük izin yürürlükte

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2010 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öte yandan, Resmi Gazete'de yayımlanan kanunda, askerlik kanunun 77. maddesine dayanarak eklenen bir fıkra da yer aldı. Buna göre, askerlik hizmeti sırasında anne, baba, kardeş, eş veya çocuğu vefat eden erlere, istemeleri halinde 10 gün izin verilebilecek. İzin, askerlik hizmetinden sayılacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) kanununda yapılan değişiklikle öğrencilerin kuruma olan borçlarına düzenleme getirildi

''Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', Resmi Gazete'de yayımlandı.

Değişikliğe göre YURTKUR, Başbakanlık'a bağlandı. Başbakan, kurumun yönetimi ile ilgili yetkilerini gerekli gördüğü takdirde bir bakan aracılığıyla kullanabilecek. YURTKUR, yurt dışında da yurt kurabilecek. YURTKUR Genel Kurulu'nun başkanı, Başbakan veya görevlendireceği Devlet Bakanı olacak.

ÖĞRENİM KREDİSİ ÖDEMESİ

Kanunda öğrencilerin Kuruma olan borçlarına da yeni düzenleme getirildi. Buna göre öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde dört yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorunda olacak. Borçlunun, Kuruma müracaatı esnasında; Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin talebi ile borcunu ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle kurumca uzatılacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca gerekli görülen hallerde hizmet binası, yurt binası ve tesisleri, Toplu Konut Kanunu uyarınca yaptırılabilecek. Bu amaçla, üzerinde bina ve tesis yapılacak Hazineye ait taşınmazların üzerinde Kurumun talebi üzerine Maliye Bakanlığınca, Kuruma ait taşınmazların üzerinde ise Kurumca gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri lehine 49 yılı geçmemek şartıyla kira süresi kadar bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli nitelikli üst hakkı tesis edilebilecek. Bu taşınmazların tapu kütüğüne; üst hakkına konu taşınmazların üst hakkı süresince amacı dışında kullanılamayacağına, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık veya Kurumun bağlı olduğu Bakanlıktan izin alınmaksızın devredilemeyeceğine dair şerh konulacak.

Kanuna eklenen geçici maddeyle, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte kredi almakta olanlar ile kredi borcunu ödeme zamanı henüz başlamamış olanlar, bu borçlarını kredi aldıkları sürede, kredi ödeme zamanı başlayıp borç taksitlerini aksatmadan düzenli olarak ödemekte olanlar ise bakiye borçlarını kalan taksit süresinin iki katı sürede ödeyecek.

YENİ ÜNİVERSİTELER

İki yeni vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin de Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa ek madde konuldu.

İzmir'de Türkiye Tabipler Vakfı tarafından kurulan üniversite, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

Trabzon'da da Maçka İmar Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından Avrasya Üniversitesi kuruldu. Üniversite, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

Öte yandan, Resmi Gazete'de yayımlanan kanunda, askerlik kanunun 77. maddesine dayanarak eklenen bir fıkra da yer aldı. Buna göre, askerlik hizmeti sırasında anne, baba, kardeş, eş veya çocuğu vefat eden erlere, istemeleri halinde 10 gün izin verilebilecek. İzin, askerlik hizmetinden sayılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber