Soğuk hava, elektrik faturasını kabartacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Aralık 2010 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSMAİL ALTUNSOY

Elektrik sarfiyatının artmasıyla faturalar önümüzdeki aylardan itibaren daha yüksek gelmeye başlayacak. Ani soğuyan havalarla günlük elektrik tüketimi 600 milyon kilovat, saati (kWh) geçti. Enerji Bakanlığı kaynakları, tüketimin 650 milyon kWh'ye ulaşacağını tahmin ediyor.

Havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz, klima ve ayaklı ısıtıcıların kullanımı da arttı. Tüketiciler daha çok ısınabilmek için söz konusu ürünleri çalıştırınca elekrik faturaları da kabarık gelmeye başladı. Havaların soğumasıyla artan elektrik tüketimi, günlük 600 milyon kilovatsaati (kWh) geçti. Enerji Bakanlığı kaynakları, tüketimin 650 milyon kWh'ye ulaşacağını tahmin ediyor. Artan tüketimi karşılamak için de, doğalgaz santralleri son aylarda tam kapasite çalışmaya başladı. Doğalgazlı santrallerin payı, toplam üretimin yüzde 50'sini geçti.

Enerji yönetimi, geçen yıl barajlara gelen su bolluğu nedeniyle doğalgazla çalışan santrallerin üretimini azaltmıştı. Gazla çalışan santrallerin toplam üretimdeki payı yüzde 40'lara kadar düştü. Aynı dönemlerde suyun payı ise yüzde 30'ları geçti. Ancak, yazın havaların aşırı sıcak gitmesi ve barajlarda su seviyesinin azalması üzerine yeniden gaz santrallerine ağırlık verilmeye başlandı.

Ani soğuyan havalarla elektrik tüketimi de tavan yaptı. Enerji Bakanlığı kaynakları, artışa rağmen üretimde herhangi bir sorun olmadığı ve tüketimin rahatlıkla karşılandığı bilgisini verdi. Tüketimin günlük aralık ayı sonlarına doğru 650 milyon kWh seviyelerine çıkacağı tahminini yapan aynı kaynaklar, ihtiyacın karşılanması için üretim konusunda bir kriz beklemediklerini söylüyor. Öte yandan kasım ayı Türkiye toplam elektrik tüketimi 16,3 milyar kWh oldu. İhtiyacın halen yaklaşık yüzde 50'si doğalgazlı santrallerden elde ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber