Soruşturma delilleri hâkimleri görevinden etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Aralık 2010 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

BÜŞRA ERDAL, KADİR KÖKTEN, METİN ARSLAN, MUSTAFA GÜRLEK

Haklarında ağır suçlamalar bulunan Balyoz darbe planı ve Hrant Dink davalarının mahkeme başkanları Zafer Başkurt ile Erkan Canak'ın özel yetkilerine son verildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Başkurt ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canak'ı görevlerinden aldı. Başkurt geçici yetkiyle Gebze'ye, Canak ise Sakarya'ya gönderildi.

Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda Başkurt ve Canak'ın Ergenekon sanıkları ile irtibatlı olduğu ifade ediliyor. Uzun zamandan beri takip edildikleri vurgulanan iki hâkimin soruşturmalara müdahale etmek için yapılan planın da içinde yer aldıkları anlatılıyor. Teknik takiplerde davaların sabote edilmesi için Kadir Özbek ve CHP'li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay arasında görüşmeler yapıldığı belirtiliyor. Başkurt ve Canak'ın da Ergenekon sanıkları için lehte karar vermeleri yönünde etki altına alındıkları dile getiriliyor.

Özel yetkileri alınan Başkurt ve Canak'ın başını çok ağrıtacak bir başka iddiaya göre Emniyet'in yürüttüğü bir uyuşturucu operasyonu bu iki isme uzanıyor. Canak'ın baktığı uyuşturucu davasında sanıkların lehine karar verilmesi karşılığında rüşvet alındığı iddia ediliyor. Ayrıca çetenin, Canak adına bir otelde oda tuttuğu ve iki hâkimin burada hayat kadınları ile birlikte olduğu belirtiliyor. Raporda iki mahkeme başkanının hayat kadınlarını mesai bitiminden sonra Beşiktaş Adliyesi'ne dahi getirdiği ve burada görev yapan muhabirlerin de bu duruma şahit olduğu öne sürülüyor. Zafer Başkurt ve Erkan Canak'la ilgili iddialar uzun süreden beri gündemdeydi. Ancak eski HSYK, söz konusu dosyayı dikkate almıyordu. Yeni HSYK ise raporu inceleyerek hâkimlerin görev yerlerini değiştirdi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), haklarında yürütülen 'yargıyı etkileme' soruşturması kapsamında Hrant Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak ile Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt'un görev yerlerini değiştirdi. Özel yetkileri kaldırılan iki hakimden Başkurt geçici yetkiyle Gebze, Canak ise Sakarya'ya görevlendirildi.

Görev değişiklikleri, HSYK'nın çok sayıda hakim ve savcının görev alanını belirleyen yetki kararnamesi görüşmeleri kapsamında dün yapılan toplantısında karara bağlandı. Kararın, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen 5 üyenin de katılımıyla oybirliğiyle alındığı kaydedildi. Kurul'un, adalet müfettişlerinin iki hakim hakkında yürüttüğü disiplin soruşturması kapsamında görev yerlerinin değiştirilmesini talep etmesi üzerine HSYK Kanunu'nun 77. maddesi gereğince karar verdiği kaydedildi. Başkurt ve Canak hakkındaki disiplin soruşturmasının 25.8.2009 tarihinde Adalet Bakanı'nın izni üzerine Teftiş Kurulu'nca başlatıldığı öğrenildi. İki hakimin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılmadığı belirtildi. Başkurt'tan boşalan 10. Ağır Ceza başkanlığına 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ömer Diken, Canak'tan boşalan 14. Ağır Ceza başkanlığına ise aynı mahkemenin üyesi Rüstem Eryılmaz görevlendirildi.

'Görevden uzaklaştırma' başlıklı 77. maddede hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, HSYK tarfından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına veya soruşturmanın sonuçlanmasına kadar geçici yetki ile bir başka yargı çevresinde görevlendirilmesine karar verilebilmesini düzenliyor.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın bazı davaları etkileme girişimine yönelik dinlemelerine takılan görüşmelerinde Erkan Canak'ın Avukat Kudbettin Kaya tarafından uyuşturucu davasının sanığının tahliyesi için tehdit edildiği öne sürülüyordu. Canak, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Avukat Ali Hadi Emre'ye "Kadir (Özbek) Bey'e de anlatacağım, gerekirse Seyfi (Oktay) Bey'e de anlatacağım, yani ne bileyim bilmem ne uyuşturucu baronunu ben tahliye etmem için beni böyle tehdit etmesi mi lazım, yani çok ayıp değil mi yani." sözleriyle Kaya'dan dert yanıyordu. Aynı görüşmede, avukat Kaya'nın sanığın tahliyesiyle ilgili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Zafer Başkurt'la haber yolladığını belirtiyordu. Ayrıca Başkurt ve Canak'ın Yargıtay üyeliği için Seyfi Oktay aracılığıyla eski HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'le yemek yedikleri bilgisi konuşmalara yansımıştı. Özbek'in, Ergenekon davalarına bakan mahkemelere yeni üye atanması için Başkurt ve Canak'tan HSYK'ya dilekçe yazmalarını istemesi de dinlemeye takılmıştı. Canak ayrıca, 30 Haziran 2009'da tutuklanan Dursun Çiçek'i 18 saat sonra tahliye eden heyetin başında yer almıştı.

Adil yargılamayı etkileme soruşturması kapsamında teknik takibe takılan Zafer Başkurt, Erkan Canak ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün hakkında elde edilen dinleme kayıtları Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.


Haberal'ın dava açmadığı hâkim

Zafer Başkurt, Ergenekon tutuklusu Prof Dr. Mehmet Haberal'ın tahliyesi yönünde oy kullanmıştı. Bu nedenle Haberal, tahliye sürecinde dosyasına bakan hâkimlerden sadece Başkurt'a karşı tazminat davası açmamıştı. Haberal, kendisini tahliye etmeyen dokuz Ergenekon hâkimini Yargıtay'da tazminata mahkûm ettirmişti.

Başkurt, uzun tutukluluk hallerine koyduğu muhalefet şerhleriyle tanınıyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Mart'ta Balyoz Davası'nda 33 şüphelinin tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. İki hâkim tutukluluk yönünde karar verirken, Başkan Başkurt muvazzaf Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in de bulunduğu 20 askerin tutuklu kalmasına gerek olmadığı yönünde muhalefet şerhi koydu.

Balyoz'a ataması 19'a karşı 3'le

HSYK, ?haklarındaki uyuşturucu sanık ve avukatlarıyla yakın ilişki iddiasıyla? yürütülen soruşturmanın selameti açısından, 10. ve 14. ağır ceza mahkemesi başkanlarının geçici yetkiyle alınmasında uzlaştı. Ancak biri başka mahkemeden getirilen yeni iki isim tartışma yarattı. Bazı üyeler, atamanın müfettiş raporu ile yapılamayacağını savundular. Bazı üyeler, baktıkları kritik davalar nedeniyle yeni atanacak isimlerin üzerinde uzlaşma sağlanmasını istediler. Tartışma sonrası soruşturması süren iki başkan oybirliği ile alınırken, yerlerine gelen iki yeni isim 19'a karşı 3 oyla yetkilendirildi.

HSYK'nın internet sitesinde dün yayımlanan yetki kararnamesi 500 kişiyi kapsıyor. Kararla, Türkiye genelinde toplam 67 mahkeme faaliyete geçirildi. 11 mahkemenin faaliyeti donduruldu.

Canak, Çiçek'i tahliye etmişti

Dursun Çiçek, 30 Haziran'da dönemin Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Rüstem Eryılmaz tarafından tutuklanmıştı. Aynı gün 14. Ağır Ceza üyelerinden Yakup Hakan Günay izne ayrılmış ve üye açığını kapatmak için izinde olan 13. Ağır Ceza Hakimi Faik Saban heyete dahil edilmişti. Bu atama, mahkemedeki dengeyi bir anda değiştirmişti. Albay Çiçek, tutuklanmasından 18 saat sonra 2'ye karşı 1 oyla serbest kalmıştı. Oylama sırasında Başkan Erkan Canak ve yeni üye Faik Saban, Albay Çiçek'in lehine oy kullanmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber