İçişleri Bakanlığı da YAŞ mağdurlarının taleplerini reddetti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Aralık 2010 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TANJU ÖZKAYA

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla ordudan uzaklaştırılan askerler, 12 Eylül referandumunda yapılan anayasa değişikliğinden sonra özlük haklarını alabilmek için Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ile Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

YAŞ mağdurlarına ilk ret cevabı, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelmişti. Söz konusu askerlerin, anayasa değişikliğinden önce orduyla ilişiklerinin kesildiği gerekçe gösterilerek, bakanlığa yapılan itirazlar reddedildi. Kırklareli İl Jandarma Komutanlığı'nda görevliyken 1998'de YAŞ kararlarıyla ordudan atılan Jandarma Üsteğmen Ekrem Çoraklık da hakkını aramak için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. 2 Aralık 2010'da Çoraklık'a gelen cevabi yazıda, itiraz dilekçesinin kabul edilmediği bildirildi. Jandarma Kurmay Albay Nurettin Alkan imzasını taşıyan ret yazısında, gerekçe olarak Çoraklık'ın anayasa değişikliğinden önce orduyla ilişiğinin kesilmesi gösterildi. Bunun yanında anayasa değişikliğinin geçmiş yıllarda ordudan atılan askerleri kapsadığına dair bir kanun maddesinin olmadığı hatırlatıldı. Devamında ise şunlar kaydedildi: "İnceleme neticesinde söz konusu değişiklikle Anayasa'nın 125. maddesine eklenen hükmün değişiklikten önce ilişiği kesilenlere uygulanacağına dair gerek Anayasa'da gerekse diğer yasalarda herhangi bir hüküm bulunmadığı görülmektedir. Bu kapsamda hakkınızda tesis edilen idari işlemin söz konusu anayasa değişikliğinden önce tamamlanmış olması nedeniyle dilekçenize herhangi bir işlem yapılması mümkün görülmemektir."

Savunma ve İçişleri bakanlıklarının itirazları reddetmesi üzerine YAŞ mağdurlarının kaygıları da arttı. Anayasa değişikliğinden sonra umutlandıklarını belirten mağdurlar, bakanlıklardan gelen ret cevaplarını bugüne kadar uyum yasalarının çıkmamasına bağlıyor. AYİM'in de bakanlardan farklı bir cevap vermeyeceğini anlatan eski askerler, son umut olarak Başbakanlık'ın yolunu tuttu. YAŞ mağdurları, dün itibarıyla Başbakanlık'a konuyla ilgili çözüm bulunması için başvurdu. Dilekçelerine, bakanlardan gelen ret cevaplarını da ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber