Türkçe Yeterlilik Sınav Sistemi kuruluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2010 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASIN BÜLTENİ
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Yunus Emre Enstitüsü arasında bir iş birliği protokolü imzalanıyor.

Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Dışişleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU ve Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Millî Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU'nun yüksek huzurlarında imzalanacak olan protokol ile uluslar arası geçerliliği olan ?Türkçe Yeterlilik Sınav Sistemi? kurulacaktır.

Türkiye'yi, Türk dilini, kültürünü, sanatını ve tarihini tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla faaliyetlerde bulunan, bu alanlarda benzer kurum/kuruluşlarla ulusal ve uluslararası işbirliği çalışmaları yapmakta olan Yunus Emre Enstitüsü, ?Türk dilinin tanıtılması, Türkçenin bir dünya dili olarak yurt dışında öğretilmesi ve Türkçe üzerinden Türkiye'nin tanıtımının yapılması? amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile bir işbirliği protokolü imzalayacaktır. Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Dışişleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU ve Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Millî Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU' nun yüksek huzurlarında imzalanacak olan protokol ile uluslar arası geçerliliği olan ?Türkçe Yeterlilik Sınav Sistemi? kurulacaktır.

?Türkçe Seviye Sınavı? ve uluslar arası geçerliliği olan ?Türkçe Yeterlilik Sınavı? hazırlanacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalanacak protokol kapsamında, dünyada özellikle İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Rusça başta olmak üzere, yaygın olarak konuşulan dillerin uluslararası geçerliliği olan dil yeterlilik sınavları gibi bir ?Türkçe Yeterlilik Sınavı?nın hazırlanması öngörülmektedir.

Yunus Emre Enstitüsü ile üniversitelerin Türkçe öğretim merkezleri tarafından oluşturulacak proje grubu, ?Türkçe Seviye Sınavı? ve uluslar arası geçerliliği olan ?Türkçe Yeterlilik Sınavı? çalışmalarını gerçekleştirecektir. Bu kapsamda, Türkçe öğrenenlerin dil öğrenim düzeylerinin tespiti aşamasında, adayların Türkçe seviyesini tüm yönleriyle (dinleme, konuşma, okuma, yazma), çağdaş ölçme ve değerlendirme metotlarına dayanarak ölçebilen, uluslar arası dil ölçütlerine uygun bir sınav sisteminin Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda yapılması planlanmaktadır. Türkçe eğitimi ve öğretimiyle ilgili programları, belirlenen ölçütler doğrultusunda tamamlayanlara ?katılım belgesi/ sertifika? verilecektir. Böylece yabancı öğrencilerin Türk üniversitelerine Türkçe hazırlık sınıfı okumadan doğrudan kayıt yapabilmeleri sağlanacağı gibi, yabancı ülkelerde yaşayan ve Türkçe bilgisini belgelemek isteyenlere de resmi bir belge verilebilecektir.

İş birliği protokolü, 20 Aralık 2010 Pazartesi Günü Saat 9.30'da Dışişleri Bakanlığı TAHA CARIM Salonu'nda imzalanacak.

Detaylı Bilgi için:
Mehmet KARASU / YETEM Uzmanı
Yunus Emre Enstitüsü: 0 312 309 11 88/1039
Kevser AFŞAR / Basın Yayın ve Tanıtım Uzmanı
Yunus Emre Enstitüsü :0 312 3091188/1026
Şeyma SABAZ
MEB-EğiTek: 0 312 296 94 00/956
Basın İlişkileri : KG Kurumsal Gelişim - T: +90 312 446 85 65
Basın Sorumluları : Mehlika Güneş G: +90 505 777 89 92 - e-mail: [email protected]
Yeşim Özcan G: +90 532 445 97 65 e-mail: [email protected]
Yunus Emre Vakfı

Yunus Emre Vakfı; Türkiye'yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye'nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulmuştur.
Yunus Emre Enstitüsü
Yunus Emre Vakfı'na bağlı olarak kurulan Yunus Emre Enstitüsü, Vakfın amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla her türlü eğitim, öğretim, tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel araştırma ve uygulamaları yürütmektedir.
Vakfın eğitim faaliyetlerinin merkezi konumunda olan Enstitü'nün hedefleri arasında Türk dili, tarihi, kültürü ve sanatı alanlarında yetkin akademisyen ve araştırmacılar yetiştirmek; sertifika programlarıyla eğitim-öğretim uygulamalarını gerçekleştirmek yer almaktadır.
Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri
Saraybosna, Tiran, Kahire, Üsküp, Astana ve Londra'da kurulan, başta Brüksel, Şam, Tokyo, Moskova ve Berlin'de kuruluş faaliyetlerini devam ettirmekte olan Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri çeşitli projeler, kültürel etkinlikler ve kurslar aracılığıyla Türkiye'yi, Türk dilini, sanatını, kültürünü ve tarihini tanıtarak Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostlukları pekiştirmeyi ve kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber