Sağlıkçılara 'uyarı cezası' AİHM yolunda/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÖYCEĞİZ Sağlık Grup Başkanlığı´nın, 2009 yılı Kasım ayında, bir günlük iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle `uyarı' cezası verdiği Köyceğiz Devlet Hastanesi ve sağlık ocaklarında görevli 15 sağlık çalışanı konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne (AİHM) taşıma kararı aldı. Gerekenin yapılması için üyesi oldukları Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) avukatlarına yetki veren sağlık çalışanları, cezanın kalmdırılmasını yanı sıra tazminat da talep edeceklerini bildirdi.

Memur sendikaları, 25 Kasım 2009 tarihinde, bir sonraki yıl için öngörülen zammı protesto etmek için ülke genilinde bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın, ``Yapılacak olan iş yasal değil. Neticesine katlanırlar'' açıklamasına rağmen, bu isteme çok sayıda sendikanın yanı sıra sağlık sendikaları da katılma kararı aldı. Eyleme Köyceğiz devlet Hastanesi ile ilçedeki sağlık ocaklarında çalışan KESK´e bağlı SES ile Türk-Kamu Sen´e bağlı Türk Sağlık Sen ve Memur-Sen´e bağlı Sağlık-Sen üyesi 30 kadar sağlık çalışanı da katıldı. Hastane bahçesindeki eylemde, hastalara neden işbırakma eylemi yapıldığı anlatıldı. Durumu acil olan hastaların tedavileri yapıldı, aşı günü nedeniyle gelenlere de hizmet verildi. Laboratuvarlar hizmetleri de devam etti. Durumu acil olmayan hastalardan bazıları da eyleme destek verdi.

Köyceğiz Sağlık Grup Başkanlığı, eyleme katılan sağlık çalışanları hakkında, ``Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek'' suçundan soruşturma başlattı. soruşturma kapsamında, 3´ü Türk Sağlık-Sen diğerleri SES üyesi toplam 15 sağlıkçıya ``Uyarı'' cezası verildi. Eyleme katılan Sağlık-Sen üyelerine ise ön incelemenin ardından herhangi bir ceza verilmedi. Cezalara, ``Bu bir sendikal haktır. Ayrıca Köyceğiz´de iş bırakılmadı, yavaşlatıldı, hastaneye gelenler geri çevrilmedi'' denilerek itiraz edildi fakat ceza geri alınmadı. Türkiye´de uyarı cezasının iptali için iç hukuk yollarında dava açma hakkı olmadığından SES Genel Merkezi AİHM´e müracaat kararı aldı. Bu doğrultuda da uyarı cezası alan 15 Köyceğizli Sağlıkçı sendika avukatlarına vekaletname gönderdi.

EMEKLİ OLDU AMA PEŞİNİ BIRAKMAYACAK

«MD-BO»Uyarı cezası aldıktan bir süre sonra anestezi uzmanı olarak çalıştığı Köyceğiz Devlet Hastanesi´nden emekli olan Hatice Yılmaz, ``AİHM´e gitmekte kararlıyım. Sendika üyesi olanlara aşırı derecede baskı yapıldığını düşünüyorum. Bu zaten bize verilen cezayla ortaya çıkıyor. Bütün Türkiye´de iş bırakma eylemi yapıldı ama sadece sağlık çalışanları olarak Köyceğiz´de ceza verildi. Bu sendikal özgürlükleri kullanamama ve yıpratmak adına baskıdır. Aslında verilen cezanın şekli de yanlış. İş bırakma nedeniyle değil işe geç gelme ve geç gitme olarak verildi. Ceza vermek için kılıf uyduruldu. Ceza vermek için o kadar şartlanmışlar ki işi yavaşlatma eylemine katılanların ne durumda olduğuna da bakılmamış. Ben ve İbrahim Kaya o gün nöbet iznindeydik. İzinli olan bir kişiye `İşe geç geldi', `Geç gitti' veya `Eyleme katıldı' diye nasıl ceza verebilirler ki? Evrakları inceleseler izinli olduğumuzu görecekler. Kaldı ki biz zaten sendikalıyız ve doğal olarak örgütlenme hakkımızı kullandık'' dedi.

Yılmaz gibi aynı hastaneden emekli labaratuvar teknisyeni Nursel Karataş da eyleme rağmen hiçbir şekilde işlerini aksatmadıklarına dikkati çekerek, ``O gün bize desteğe gelen arkadaşların bile kan tahlileri yapıldı. Bunu kayıtlarda görmek mümkün. Bize yapılan haksızlığın ortadan kalkması için mücadaleme devam edeceğim'' diye konuştu.

``SENDİKA AYRIMI YAPILIYOR İDDİASI''

SES Sendikası Muğla Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Yarış ``Acil servis, yaşlılar, bebekler ve tedavisi devam edenlerin hizmetinde bir aksaklık yaşanmadan yapılması kararlaştırılan eylemlerde Köyceğizli sağlıkçılar daha hassas davranıp hiçbir hastayı geri çevirmeden eyleme de fikirsel olarak katıldıklarını beyan etmelerine rağmen ne yazık ki sadece bizim üyelerimize ceza verildi. Soruşturma ile ilgili ön incelemecinin emniyet ve hastane kayıt kameralarından arkadaşlarımızı tespit ettiğini ifade etmesi çok yanlış. Çünkü ön incelemecinin emniyet kamerasını izleyip böyle bir suçlama yetkisi yoktur. Emniyet kamerası bu kişiye nasıl ve hangi mahkeme kararıyla ulaştırılmıştır? Türk Sağlık Sen üyesi üç kişinin yanı sıra bizim SES´e bağlı 12 arkadaşımız uyarı cezası alırken eyleme destek veren Sağlık-Sen üyesi arkadaşlarımızın da ön incelemeleri yapılmış ancak kimseye soruşturma açılmamıştır. Burada da idarecilerin sendikalar arasında farklılık gözettikleri açıkça ortaya çıkmıştır'' dedi.

Köyceğiz Sağlık Grup Başkanı Dr.Halil Safran ise devlet memuru olduğu gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber