İş kazalarının Türkiye'ye yıllık maliyeti 35 milyar TL

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2010 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Uzmanı İsmail Akgün, iş kazalarının Türkiye'ye yıllık maliyetinin 35 milyar TL olduğunu söyledi.

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği" semineri Trabzon'da yapıldı.

HAK-İŞ Genel Teşkilat Sekreteri ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, iş kazası ve meslek hastalıklarının ülke için sosyal ve ekonomik bir yara olduğunu belirtti.

Settar Aslan, iş kazası ve meslek hastalıkları konusunda önemli çabalar olsa da bun konuda daha alınması gereken çok mesafe olduğunu belirtti. Her yıl yaşanan onbinlerce iş kazası ve meslek hastalığı vakasında bilinçsizlik yüzünden, vakaların istatistiklere bile girmediğini vurgulayan Aslan, her şeyden önce iş kazası ve meslek hastalığının ne olduğu konusunda yaygın bir farkındalık eğitimine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Aslan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin yapacağı çalışmaların ve eğitimlerin yanı sıra, çalışanların da konuya hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Aslan, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 2,2 milyon ilçenin iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybettiğine değindi. Ayrıca, her yıl 270 milyon insanın iş kazalarına, 160 milyon kişinin ise maslak hastalıklarına maruz kaldığına vurgu yaptı.

İş kazası ve meslek hastalıkları konusunun ülke için sosyal ve ekonomik bir yara olduğunu ifade eden Aslan, "Her yıl yüzlerce insanımızı koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerindeki kazalara kurban vermekteyiz. Birçok arkadaşımız, önlenebilecek bu kazalar neticesinde hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır." dedi.

İş sağlığı ve güvenliğinin aslında bir kalkınma ve demokrasi meselesi olduğunu dile getiren Aslan, sorunu insan hakkı çerçevesinde ele almanın sorunun çözümünü kolaylaştıracağını kaydetti.

İşletmelerin çoğunun iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini maliyet unsuru saydığını savunan Aslan, "İş yerini yangına, hırsızlığa veya sel tehlikesine karşı sigortalatmayı 'ihtiyaç' sayan işletme, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini ise 'gereksiz masraf' sanıyor. Bu anlayış yanlıştır. İş kazası ve meslek hastalıklarının oluşturduğu maliyetler, bunları önlemek için alınacak tedbirlerin maliyetinden çok daha düşüktür. Yine iş kazısı ve meslek hastalıkları verim düşmesi, işgücü kaybı ve tazminat ödemeleri gibi ağır faturalar çıkartmaktadır." diye konuştu.

İşletmelerin bu bilince erişmesinin sorunun çözümünü kolaylaştıracağına dikkat çeken Aslan, devletin de iş sağlığı ve güvenliği meselesini 'cezalandırma' yanında, 'eğitim, bilinçlendirme ve teşvik' yönünden de ele almasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.

"İŞ KAZALARININ YILLIK MALİYETİ 35 MİLYAR TL"

ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün de iş kazalarının Türkiye'ye yıllık maliyetinin 35 milyar TL olduğunun altını çizdi.

Akgün, SGK verilerine göre 2008 yılında 8 milyon 803 bin sigortalı işçiden 73 bin 903'ünün iş kazası geçirdiğine dikkat çekti. Bunlardan 896'sının hayatını kaybettiğini belirten Akgün, "Bunun sonucunda 1 milyon 795 bin 46 gün kaybedilmiştir." dedi.

Ekonomik kayıptan daha önemlisinin ise yitirilen insanlar olduğunu söyleyen Akgün, Türkiye'de işletmelerin yüzde 2 civarında iş sağlığı ve güvenliği için harcamada bulunduğu bilgisini verdi. Akgün, bu sorunun çok ciddi ve hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Seminere Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan ve ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün'ün yanı sıra, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu ile diğer yetkililer ve çok sayıda orman işçisi katıldı. Açılış konuşmalarının ardından da işçilere iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanlar tarafından bilgiler verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber