Röntgen teknisyenlerinin tepkisi devam ediyor

Haber Giriş : 23 Mart 2005 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, gelişmiş ülkelerde bir röntgen teknisyeninin yılda 2 bin inceleme yaptığını ancak Türkiye'de bu rakamın 12 bin 500 olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı'nca çalışma saatlerinin 5 saatten 8 saate çıkarılmak istenmesine tepki gösterdi.

Türk-Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın "Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname"nin 21. ve 22. maddelerini günümüz koşullarına göre değiştirdiği belirtildi. Bakanlığın, 21. maddede yer alan "Röntgen ve Radyum ile daimi olarak günde 5 saatten fazla çalışılamaz" şeklindeki hükmü, "Hastanelerde röntgen ve radyumla ilgili ünitelerde daimi olarak günde 8, haftada 40 saatten fazla çalışma yapılamaz" şeklinde değiştirdiği ifade edildi. Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, "Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yazısını, görüş almak üzere ilgili ilgisiz bütün bakanlıklara, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'na ve YÖK'e göndermiştir. Neredeyse Kanarya Sevenler Derneği'ne kadar görüş soran sayın Bakan, konunun direkt muhatabı olan sağlık çalışanlarının görüşlerini alma ihtiyacını bile duymamaktadır. Sağlık çalışanları dikkate önemsiz görülmektedir" dedi.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde çalışma saatlerinin günde 7.5 saat olduğuna ancak inceleme sayısının Türkiye'ye oranla çok az olduğuna dikkat çeken Doğruyol, "Gelişmiş ülkelerden İngiltere'de röntgen teknisyeni başına 3 bin 48, Hollanda'da 3 bin 330, Almanya'da 2 bin 711, Fransa'da 2 bin 857 kişi düşerken, bizim ülkemizde bir röntgen teknisyenine 10 bin 563 kişi düşmektedir. Gelişmiş ülkelerde bir röntgen teknisyeni yılda 2 bin ile 2 bin 500 inceleme yaparken, Türkiye'de bu rakam 12 bin 500'lere ulaşmaktadır" diye konuştu.

Ahmet Doğruyol, fiziki koşulların yetersizliği ve cihazların eksikliği gibi nedenlerle çalışanların ciddi sağlık sorunları yaşadığına da dikkat çekerek, "Ankara Numune Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi personelinden 7 kişinin kanser hastası olduğu tespit edilmiştir. Diğer hastanelerde de durum farklı değildir. Hal böyle iken, radyoloji teknisyenlerinin çalışma saatlerini artırmakta ısrar ederseniz, çok sayıda ölüme neden olacaksınız. Bu vebalin altından kalkamazsınız. Halkın ve çalışanların sağlığı ile oynamayınız" şeklinde konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber