Havacılık uzmanlığı kadrosu geliyor

Haber Giriş : 24 Mart 2005 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün teşkilat yasasının değiştirilmesine ilişkin kanun taslağı Bakanlar Kurulunca TBMM'ye gönderildi.

Tasarının 24'üncü maddesine göre havacılık uzmanlığı ve havacılık uzman yardımcılığı kadrolarına atanabilmek için
"a) En az dört yıllık eğitim veren yüksek öğretim kurumlarının havacılık, uçak/uzay, makine, elektrik-elektronik, mekatronik, bilgisayar, endüstri, fizik mühendisliği dallarında veya bunlara denkliği kabul edilen yurt içindeki ve yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Yapılacak yarışma ve yeterlik sınavında başarılı olmak,
c) Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk gününde otuz yaşını doldurmamış olmak,
d) İngilizce Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari 60 puan veya uluslararası kabul görmüş yabancı dil seviye tespit sınavlarından bu puana denk puan almak.
Havacılık uzman yardımcılığına atananlar; üç yıl çalışmak, olumlu sicil almak ve Genel Müdürlüğün görev alanıyla ilgili tez hazırlamak kaydıyla açılacak yeterlik sınavına girme hakkını elde ederler. Sınavda başarılı olanlar havacılık uzmanı unvanını kazanırlar. Yeterlik sınavında başarı gösteremeyenler bir yıl içinde ikinci kez sınava tâbi tutulurlar. İki defa başarı gösteremeyenlerin sözleşmeleri feshedilir.
Havacılık uzmanları ve havacılık uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez konularının belirlenmesi, tez hazırlama, tez değerlendirme ve yeterlik sınavı ile eğitimleri yönetmelikle düzenlenir" şartları aranmaktadır.

Tasarıya göre 20 adet Havacılık Uzmanı, 20 adet Havacılık Uzman Yardımcısı, 5 adet Kontrol Pilotu, 40 adet mühendis, 5 adet Hava Trafik Kontrolörü olmak üzere 90 adet sözleşmeli pozisyon oluşturulmaktadır. Bu pozisyonlarda çalışacak kişiler idari sözleşme işle çalıştırılacaktır. İdarî hizmet sözleşmesiyle istihdam edilenler, ücret ve mali haklar dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. İdarî hizmet sözleşmesi ile çalıştırılanlar emeklilik ve sosyal güvenlik yönünden 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tâbidir. Bunlar emeklilik açısından Bakanlık bağlı genel müdürlüklerinin emsali personeline denk statüde olduğu kabul edilir. İdarî hizmet sözleşmesi ile istihdam edilenlerin ücretleri daha sonra Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecektir. Diğer taraftan bunun dışında, özel bir meslek bilgisi ve ihtisası gerektiren işlerde, zaruri hallere münhasır olmak üzere, genel hükümlere tabi olmaksızın geçici olarak yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Ancak, bu şekilde çalıştırılacakların sayısı belirtilen sayının yüzde onunu geçemeyecek.

Tasarıda yapılan bir diğer düzenleme ile şu an çalışan personelin havacılık uzmanı kadrosuna atanmasına imkan getirilmektedir. Buna göre 4 adet havacılık uzmanı pozisyonuna, Bakanlığın doğrudan sivil havacılık konularıyla ilgili birimlerinde çalışan ve 24 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar, Genel Müdürlük tarafından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yaptırılacak en fazla iki yarışma sınavından birinden en az yetmiş puan almak, Genel Müdürlüğün görev alanıyla ilgili tez hazırlamak ve Genel Müdürlükçe açılacak yeterlik sınavında başarılı olmak kaydıyla, başarı sıralamasına göre durumlarına uygun havacılık uzmanı pozisyonlarına atanabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber