Özürlüler Yasası, özürlülere birçok hak tanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 21:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, 2005 yılında çıkartılan 5378 Sayılı Özürlüler Yasası'nın cumhuriyet tarihinde özürlüler için çıkarılan ilk yasa olduğunu ve özürlülere birçok hak tanıdığını söyledi.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile Çorum Valiliği tarafından hayata geçirilen "Engelsiz Türkiye Engelsiz Çorum" projesinin tanıtımı Penez Otel'de yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sinevizyon gösterisi ile başlayan programda konuşan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, 2005 yılında çıkartılan 5378 Sayılı Özürlüler Yasası'nın cumhuriyet tarihinde özürlüler için hazırlanan ilk yasa olduğunu belirtti.

Yasanın yürürlüğe girmesine karşın özellikle engellilerin elde ettikleri haklar konusunda henüz tam olarak toplum bilincinin oturmadığını anlatan Köksal, toplumda bu bilinci oluşturmak için 'Engelsiz Türkiye Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirtti.

Köksay, "Projenin asıl amacı özürlü vatandaşları sokağa indirmek, onların özürlü olduğunu unutturmaktır." diye konuştu.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdülkadir Anaç ise akraba evliliğinin özürlülüğün başta gelen kaynaklarından biri olduğunu ve akraba evliliğinden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Engellilerin tuvaletlerde bile sorun yaşadığının görüldüğüne dikkat çeken Anaç, "Neden engelli tuvaletleri de erkek, kadın diye ayrılmamış? Bu bizim ayıbımız. Engelli vatandaşlarımızın sorunu aslında cumhuriyet tarihinin ayıbıdır.'' ifadelerini kullandı.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ise "Mevzuatta bir sorun var. Engellilere yönelik birçok kurum çalışma yapıyor ancak kurumlar arasında bilgi alış verişi yok. Bilgi paylaşımını sağlamak için çalışıyoruz. Engellilerin önündeki engelleri kaldırmak bir insanlık bir vicdan meselesi." şeklinde konuştu.

Sanayi ve ekonomisi ile güçlenen Türkiye'de en önemli konulardan birinin de sosyal hizmet konusu olduğuna dikkat çeken Vali Çakır, "Sosyal hizmet konusunu anlamayan bir ülkenin var olma mücadelesi vermeyeceğini düşünüyorum.'' açıklamasında bulundu.

Tanıtım toplantısına Çorum Valisi Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Hakan Saraç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum milletvekilleri Agah Kafkas, Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım, Özürlüler Dairesi Başkanı Bekir Köksal, Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdulkadir Anaç, Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlüler Uzmanı Çoşkun Gürboğa, SHÇEK Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hulusi Armağan Yıldırım ve Türkiye İş Kurumu- İstihdam ve Meslek Uzmanı Hüseyin Gökmen, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri başkanları da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber