Depremde İstanbul'un sadece yüzde 30'u güvenli

Haber Giriş : 27 Aralık 2010 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklar konusunda önemli mesafe katedildi. Ancak eski yönetmeliklere göre yapılmış mevcut binalar hala büyük tehdit.

Türkiye 1999'da yaşadığı 2 büyük yıkıcı depremin ardından, afet yönetimi konusunda oldukça bilinçlendi.

Deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklar konusunda önemli bir mesafe kat edildi. Ancak, eski yönetmeliklere göre yapılmış mevcut binalar hala büyük tehdit oluşturuyor. İstanbul'da konutların sadece yüzde 30'u tam güvenli.

Geçen 10 yıl boyunca afet yönetimi konusunda kazanılan birikimler İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki Afet Yönetim Zirvesi'nde masaya yatırıldı. Uzmanlara göre depreme hazırlıklı olmak, sonrasında yapılacaklardan daha önemli.

"Deprem Yıkmadan Biz Yıkalım"

Konuyla ilgili bilgi veren İTÜ Afet Yönetimi Merkezi Müdürü Mikdat Kadıoğlu, "Büyük bir yıkım ve kayıp beklentisi var. Bu beklentiyi ortadan kaldırmak için deprem yıkmadan bizim yıkmamız, yeniden yapmamız gerekiyor. İnsanları depremden sonra enkazdan nasıl kurtarırız diye çalışmanın bir anlamı yok. Ölenleri geri getirmiyor afetten sonra" diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Önemli

Uzmanlara göre, özellikle İstanbul için kentsel dönüşüm hayati önem taşıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy da konuyla ilgili olarak, "İstanbul için söylüyorum insanlarımızın % 70'i afetlere dirençli olamayan, yeterli mühendislik hizmeti almamış evlerde yaşıyorlarsa bu alandaki toplumsal duyarlılığımız eksik demektir" dedi.

Toplantıda Türkiye'deki yapı stokunun sadece yüzde 25'inde zorunlu deprem sigortası bulunduğu da belirtilerek, bu oranın artırılması gerektiği kaydedildi.

TRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber