Adlî Tatilden yararlanma koşul ve yöntemlerine ilişkin HSYK İlke Kararı

Haber Giriş : 24 Mart 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığından:

Karar Tarihi : 27.01.2005

Karar No : 20

Adlî Yargı Hakimleri ve Cumhuriyet Savcıları ile İdarî Yargı Hâkim ve Savcıları Hakkında 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55 inci Maddesi Uyarınca Tespit Edilen Yıllık Aravermeden (Adlî Tatil) Yararlanma Koşul ve Yöntemlerine İlişkin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İlke Kararı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"A) Yıllık aravermeden yararlanacak olanlar

Hakim ve savcılar, Usul Kanunlarında gösterilen yıllık aravermeden yararlanırlar.

I ? Adli yargı

1 ? Ağır ceza mahkemesi bulunan il ve ilçelerdeki hâkimlerden yıllık ara vermede nöbetçi kalacaklar hakkında bu İlke Kararında belirtilen koşul ve yöntemlere göre adlî yargı adalet komisyonlarınca düzenlenecek kararlar en geç her yılın Haziran ayının birinci günü Bakanlığa gönderilir. Bu yerlerdeki hâkimlerden hangilerinin nöbetçi kalacağı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca saptanan ilkelere göre Bakanlıkça belirlenir.

2 ? Çift hakimli asliye mahkemesi bulunan yerlerde, yıllık aravermeden hukuk ve ceza hakimlerinden hangilerinin o yıl yararlanacağı hususu ile çift hakimli asliye mahkemesi bulunan yerlerdeki sulh ve sorgu hakimlerinden hangilerinin yıllık aravermeden yararlanıp yararlanamıyacakları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca kadro, iş durumu ve sıra gözetilerek tespit edilip Bakanlığa bildirilir.

3 ? Yargıtay Cumhuriyet başsavcı yardımcıları ile Danıştay savcılarından hangilerinin yıllık aravermeden yararlandırılacağı hususu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun İlke Kararları doğrultusunda; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ve Danıştay Başsavcılığınca en geç her yılın Haziran ayının birinci gününe kadar Bakanlığa bildirilir.

4 ? Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekili ve Cumhuriyet savcılarından hangilerinin (mülhakatta görevli olanlarla birlikte) yıllık ara vermede nöbetçi kalacağı, hizmetin aksamadan yürütülmesi göz önünde bulundurularak ağır ceza Cumhuriyet başsavcılarının yapacağı teklif üzerine Adalet Bakanlığınca belirlenir.

5 ? Kadastro hakimleri ile müstemir yetki ile kadastro hakimliği görevini ifa eden hakimlerle müstakilen iş mahkemelerine bakan hakimlerin yıllık aravermeden yararlanmaları; tatil süresince hangi hakimlerin yerlerine bakacağı bir önceki yıllık aravermeden yararlananlar da göz önünde bulundurularak, adli yargı adalet komisyonlarınca tesbit edilip bildirildikten sonra Adalet Bakanlığınca belirlenir.

II ? İdari yargı

1 ? Bölge idare mahkemesi başkanının en geç her yılın Haziran ayının birinci gününe kadar yapacağı öneri üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca her bölge idare mahkemesi merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilecek üç hakimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulur. Bölge mahkemesi merkezindeki diğer hakimler yıllık aravermeden faydalandırılır.

2 ? Bölge merkezi dışında bulunan birden ziyade idare ve vergi mahkemelerindeki idari yargı hakimlerinin, her yıl sıra gözetilerek bir mahkeme başkanı ile iki üyesi nöbetçi kalmak suretiyle yıllık aravermeden yararlanmaları Adalet Bakanlığınca belirlenir.

3 ? İşi çok olan bölge idare mahkemesi merkezinde bölge idare mahkemesi başkanının önerisi üzerine yeteri kadar yedek üye nöbetçi olarak görevlendirilir.

4 ? Yıllık araverme süresinde nöbetçi mahkeme olarak görev yapan kurul, idari yargı adalet komisyonu görevini de yürütür.

B) Yıllık aravermeden yararlanamayacak olanlar

1 ? O yıla ait senelik iznini kullanmış bulunan hakim ve savcılar yıllık aravermeden yararlanamazlar.

2 ? Bir önceki yıl yıllık aravermeden yararlanmayarak nöbetçi kalan hakim ve savcılardan rapor almak suretiyle görevine devam etmeyenler yıllık aravermeden yararlanamazlar.

3 ? Ad çekme sureti ile atanan ve göreve başladığı tarihten itibaren meslekte fiilen bir yılını dolduran hakim ve savcılar yıllık aravermeden faydalanabilirler.

4 ? Kadro durumu müsait olmadığı hallerde hakim ve savcılar yıllık aravermeden faydalanamazlar.

5 ? Bölge merkezi dışında tek kurul halinde çalışan idare veya vergi mahkemeleri başkan ve üyeleri yıllık aravermeden yararlanamazlar.

C) Ortak hükümler

1 ? Yıllık araverme başladığında başka yere ataması yapılıp o yerde çalışmak üzere yetki verilen hakim ve savcının yıllık aravermeden yararlanıp yararlanmıyacağı hususu adli ve idari yargı adalet komisyonları ile Cumhuriyet savcısının önerileri üzerine Bakanlıkça belirlenir.

2 ? Bir önceki yıl yıllık aravermeden yararlanmayan hakim ve savcılar zorunluluk olmadıkça nöbetçi bırakılamazlar.

3 ? Karı-koca hakim ve savcıların durumları gözönünde bulundurulur.

4 ? Ağır ceza merkezlerinde nöbetçi kalan hâkim ve Cumhuriyet savcılarına ilgisine göre Adlî Yargı Adalet Komisyonu veya Cumhuriyet Başsavcısının uygun görmesi halinde yıllık araverme (adlî tatil) sırasında yıllık izin kullandırılabilir.

D) Yürürlük

Yukarıda belirtilen ilkeler Resmî Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber