'Kentsel dönüşüm' tasarısı alt komisyona havale edildi

Haber Giriş : 24 Mart 2005 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin TBMM'ye gönderdiği "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Kanunu Tasarısı", "rant korkusu" nedeniyle alt komisyona havale edilirken, tasarıya komisyonda sahip çıkan olmadı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, İstanbul Süleymaniye semtinde bazı restorasyonlar gerçekleştiğini, ancak burada insanların mafya, tinerci korkusuyla yerleşemediğini, en son bir restorasyon sırasında bir zencinin öldürülerek, restorasyon yapanların önüne atıldığını, bunun da insanları korkuttuğunu açıkladı. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Kanun Tasarısı" ele alındı. Tali Komisyon olarak toplanan Milli Eğitim Komisyonu'nda tasarıyı ne İçişleri Bakanlığı bürokratları ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları sahiplendi.

İlk sözü alan CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, bu yasayla tüm alanlarda bir imar affı getirildiğini savundu. "Burada diyelim ki belediye meclisinden geçir, Bakanlar Kurulu'na gönder. İstediğin yeri istediğin kişiye ver. Belediyeler bu yetkiyi sınırsız kullanabilirler. Kaçak yapılar, hukuksuz araziler, gecekonduların kanun kapsamına alınmasına imkan sağlanıyor. Örtülü imar affı getirme düşüncesi var. Hazine arazilerinin yağmalanmasına yol açılacak" dedi.

Yasanın SİT alanlarıyla sınırlandırılması gerektiğine işaret eden Şimşek, bu sınırlamanın yapılmaması halinde korunmak istenen bütün tarihi mekanların bir anda korunamaz hale geleceğini ifade etti.
Bu arada Komisyon Başkanı tasarının kim tarafından hazırlandığını bürokratlara sordu. İçişleri Bakanlığı bürokratı tasarının kendileri tarafından hazırlanmadığını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen de tasarının kendileri tarafından hazırlanmadığını belirtti. Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç, "Başbakanlık hazırlamıştır. Yetkili bürokratları bulur dinleriz" ifadelerini kullandı. Bu konuşmalar komisyonda hayretle ve gülümsemeyle karşılandı.

Ardından açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, tasarının tamamen SİT alanlarının korunması, yeniden restorasyonu ve geleceğe aktarılmasını amaçladığını belirtti. "Bu bir ihtiyaçtır" diyen İsen, İstanbul'da Süleymaniye bölgesi başta olmak üzere bazı yerlerde tek tek restorasyonların gerçekleştirildiğini, ancak insanların otopark mafyası veya tinerciler yüzünden buralara gidip oturamadığını, bu yüzden de işin devamının sağlanmadığını ifade ederek, bir süre önce aynı bölgede bazı yerlerin restorasyonunun yapılmaya çalışıldığını ancak bir zencinin bölgede öldürülerek çalışanların önüne atıldığını, bunun da insanları korkuttuğunu söyledi.

Bu tür bütün tarihi yerlerin yasa dışı işler yapanlar ve tinerciler tarafından işgal edildiğinin altını çizen İsen, restorasyon yapacakların kendilerine, tek tek değil bir bütün olarak restorasyon yapmak istediklerini söylediklerini kaydederek, bu yasanın çıkmasıyla bunun mümkün olabileceğini belirtti. Konuşmaların tamamlanmasının ardından yasanın daha da olgunlaştırılması amacıyla alt komisyon kurulmasına karar verildi. Yapılan oylamada alt komisyon kurulması kararı alındı. Tasarı alt komisyonda ele alındıktan sonra tekrar Milli Eğitim Komisyonu'nda ele alınacak ve ardından İçişleri ve Plan Bütçe komisyonlarında ele alınmasının ardından Genel Kurul'a indirilecek.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber