Başbakanlık İnsan Hakları danışma Kurulu'ndan istifalar

Haber Giriş : 24 Mart 2005 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralarında kamu kuruluşu olan Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi (TODAİ) temsilcisinin de bulunduğu, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'ndan çekildiklerini açıkladı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nda bir basın toplantısı düzenleyen, Türk Tabipler Birliği (TTB) 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) Başkanı Nevzat Helvacı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Kazım Genç, Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) Başkanı Ümit Biçer ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'ndan çekildiklerini açıkladı. Hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Önen, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi (TODAİ) Temsilcisi Yasemin Özdek'in de kuruldan istifa ettiğini belirtti. Kurulun, insan haklarını kapsayan ulusal ve uluslararası konularda danışma organı olarak görev yapmak üzere kurulduğunu belirten Önen, hükümetin AB kriterleri çerçevesinde çıkardığı 4 uyum paketi ve çok sayıda yaptığı yasa değişikliklerinde kurula hiç danışmadığını bildirdi.

Önen, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı'na karşı, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı aracılığıyla da karalama kampanyası yürütüldüğünü savundu.

Bütün olumsuzlukları aşmak üzere Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birçok kez görüşme talebinde bulunduklarını ancak, şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadıklarını kaydeden Önen, son olarak Başkanlık Divanı'nın düzenlemek istediği olağan toplantının da engellendiğini ve 14 kurum üyesinin, yasal görev süreleri bitmediği halde görevlerine son verildiğini ifade etti. Danışma Kurulu'nun sorumluluğu gereği olarak ortaya koyduğu çalışmaların kamuoyundaki adresi belli mihrakların yanı sıra hükümetin de rahatsızlığına yol açmasının kendilerine şaşırttığını belirten Önen, şunları kaydetti:

"Hükümetin insan hakları konusundaki bu samimiyetsiz tavrını, ayrıca AB kapısında tekrarladığı insan haklarına saygılı demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı bir söylemle tamamen çelişen bir uygulamayı ülke içinde sergilenmesini de kınıyoruz. Bu durumu değerlendiren bizler Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliğinden istifa ediyoruz."

Önen, bu istifaların Gül'e iletileceğini de sözlerine ekledi.

TTB 2. Başkanı Bakkalcı ise, kurul üyeleri olarak iyi niyetli çalışmalarını sürdürebilmek ve olumsuzlukları giderebilmek amacıyla Dışişleri Bakanı Gül'den 26 Aralık 2003 tarihinde randevu talep ettiklerini, geçen süre zarfında hala bu talebe bir yanıt gelmediğini bildirdi. TBMM'de kurul üyelerine karşı akla ve ağza gelmeyecek konuşmalar yapıldığını belirten Bakkalcı, "Kurul, her açıdan çalışamaz hale getirilmiştir" dedi.

Şubat ayında yapılması gereken olağan toplantının, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız'ın elektronik ortamda gönderdiği ve toplantının yapılamayacağını belirttiği bir yazı ile engellendiğini ifade eden Bakkalcı, "Bir Müsteşar Yardımcısı'nın böyle bir şeye ne hakkı var. Ne oluyor da bunu engelleyebiliyor. Ne hukuka, ne yasalara hürmet var. Bu bir ibret belgesidir" diye konuştu.

Son olarak PSAKD Başkanı Kazım Genç, hiçbir faaliyeti olmayan bir kurulda örgüt olarak çekilme kararı aldıklarını belirterek, "Göstermelik kurumda, vitrin malzemesi olarak durmanın bir faydası olmadığı düşüncesiyle çekilme kararı aldık" açıklamasında bulundu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber