Güvenlik endişesi ve fazla mesai, gardiyanları geriyor: 2 yılda 10 ceza infaz personeli intihar etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HASAN KARALI, ABDULKADİR ARGILLI

Cezaevi şartları, görevli infaz memurlarını ruhsal çöküntüye sürüklüyor. CİPDER Başkanı Bekir Alanoğlu, 2 yılda 10 ceza infaz personelinin intihar ettiğini, personelin yüzde 70'inin ilaç tedavisi gördüğünü belirtiyor. Psikolog Nevzat Tarhan da, "Personelin sıkıntılarını anlatacakları toplantılar yapılmalı." diyor.

Cezaevlerinde vardiyalı olarak çalışan ceza infaz memurlarının ruhsal çöküntü yaşadığı ifade edildi. Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (CİPDER) Başkanı Bekir Alanoğlu, 2 yılda 10 ceza infaz personelinin intihar ettiğini, yapılan araştırmalar sonucu personelin yüzde 70'inin de ilaç tedavisi gördüğünü söyledi. İntihar olaylarının personelin güvenlik endişesi, fazla mesai ve ekonomik sıkıntılardan dolayı arttığını belirten Alanoğlu, en son intihar olayının Batman'da yaşandığını hatırlattı. Türkiye'deki cezaevi standartlarının günümüzde Avrupa ortalamasının bile üzerine çıktığını ifade eden Alanoğlu, ancak personelin durumunun bunun çok gerisinde olduğunu kaydediyor. Alanoğlu, şunları söyledi: "Sürekli güvenlik endişesi yaşayan personelin çalışma saatlerinin fazla olması ve de yıpranma payından mahrum bırakılması ile sorunlar başladı. Polis ve jandarma suçluyu yakalayıp adli mercilere teslim ediyor. Ceza infaz personeli ise ceza süresince suçlularla karşı karşıya kalıyor. Özellikle vardiya personeli güvenlik açısından endişeli. Bu durum personelde psikolojik sorunlar oluşturuyor."

Ceza infaz personelinin çalışma şartları dikkate alınarak benzer görev yapan kolluk kuvvetleri ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten Alanoğlu, personelin yıpranma payından faydalanması gerektiğini savunuyor.

Psikolog Nevzat Tarhan da, ceza infaz personelinin görevi gereği daha fazla psikolojik yoğunluk içinde olduğuna değindi. Bu kişilerin psikolojik donanımının kuvvetli olması gerektiğini vurgulayan Tarhan şöyle konuştu: "Altı aylık periyotlarla personelin yaşadığı güvenlik ve diğer sıkıntılarını paylaşabileceği psikolojik destek toplantıları düzenlenmeli. Ceza infaz personelinin göreve başlamadan bu göreve uygun olup olmadığı da test edilmeli."

CİPDER Hukuk Danışmanı Ersan Özşahin de 5510 sayılı kanunun 40. maddesinde yapılacak yeni bir yasal düzenlemeyle personelin fiilî hizmet süresinden (yıpranma payı) yararlanması gerektiğini kaydediyor. Özellikle vardiya personelinin yoğun çalışma saati içerisinde olduğunu belirten Özşahin, hukuki boyutu şöyle anlatıyor: "Yasa koyucu, bazı meslekler için iş güvenliği ve riskini nazara alarak 'fiilî hizmet zammı' öngörüyor. Ceza infaz personeli bu zamdan yararlanamıyor. Aynı şekilde 3717 sayılı kanunda 'fazla çalışma ücreti' ile ilgili düzenlemede ceza infaz personeli hariç tutuluyor. İş yoğunluğu ve riski açısından yeni bir düzenleme yapılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber