YSK: Kılıçdaroğlu oy kullanabilir

Haber Giriş : 10 Ocak 2011 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun referandumda oy kullanamaması sonrası ortaya atılan iddialara Yüksek Seçim Kurulu'ndan yanıt geldi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, referandumda oyunu kullanmadığı gerekçesiyle genel seçimde de oy kullanamayacağı ve milletvekili olamayacağı iddiaları üzerine Yüksek Seçim Kurulu'ndan bir açıklama geldi.

YSK yetkililerinin Gazeteport'a yaptığı açıklamaya göre, ?Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamayacağı ve milletvekili adayı olamayacağına yönelik iddialar doğru değil. Söz konusu geçici 16. Madde 12 Eylül 1980'den ve 5 yıllık bir geçerliliğe sahip olarak yürürlüğe konulmuş. Referandumda oy kullanmayanlar da genel seçimde oyunu kullanabilir.?

İddiayı Masum Türker Ortaya Atmıştı

DSP Genel Başkanı MasumTürker,, ?Referandumda oy kullanmayanlar genel seçimde de oy kullanamaz maddesi var. Kılıçdaroğlu dikkat etsin, referandumda oy kullanmadığı için genel seçimde de oy kullanamama ve milletvekili olamama ihtimali var? iddiasını ortaya atmıştı. Açıklama üzerine Yüksek Seçim Kurulu yetkilisi Kenan Kılıç konuya ilişkin olarak Gazeteport'a şu açıklamaları yaptı:

"Madde Artık Geçerli Değil"

Kenan Kılıç, ?Bu geçerliliği olmayan bir iddia. İddianın dayandırıldığı madde geçici 16. Madde. Geçici 16. Madde 12 Eylül 1980'de halkın anayasa oylamasına katılmasını teşvik için konuldu ve süresi 5 yıl olarak belirlendi. 1980'ün üzerinden ise 30 sene geçti. Geçici 16. Madde artık geçerli değil." dedi.

Kılıç şu ifadeleri kullandı: "Kaldı ki, söz konusu geçici 16. Madde hala geçerli olsaydı bile, Anayasa'nın 67. Maddesinin 1. Fıkrası, ?Hiç kimse seçme ve seçilme özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.? diyor. YSK geçici 16. Madde ile Anayasa'nın 67/1 fıkrası arasında bir tercihte bulunmak zorunda kalırsa, elbette Anayasa'nın 67. Maddesinin 1. fıkrasına göre hareket edecek."

TRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber