Devlet Bakanı Yazıcı, rotasyon için düğmeye bastı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2011 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrükte 'Hayati' rotasyon

İstanbul gümrüklerindeki 'yolsuzluk' operasyonu genişliyor. Devlet Bakanı Yazıcı, rotasyon için düğmeye bastı. Bu kapsamda yedi kritik ilin sorumlusu Ankara'ya çağrıldı. Gümrük müdürlerinden beşinin görevden alınması, altısının ise görev yerinin değişmesi gündemde

Ufuk TÜRKYILMAZ-İZMİR

İstanbul Gümrüğü'ndeki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla çalkalanan Gümrük Müsteşarlığı bir operasyonu da kendi kadrolarında yapmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre ilk etapta 7 kritik ili kapsayan rotasonu bizzat Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Gümrük Müsteşarlığı'na yeni atanan Ziya Altunyaldız yürütüyor.

Müdürler Ankara'ya

Rotasyon kapsamında illerdeki bazı başmüdürler tek tek Ankara'ya çağırılıyor. Bunlar arasında Malatya, Bursa, İzmir, Habur, Antalya, Mersin ve Sinop gümrük yetiklilerinin de bulunduğu belirtildi. Planlamaya göre illerdeki 5 gümrük muhafaza müdürü görevden alınırken, 6'sının da görev yeri değiştirilecek. Rotasyonun başmüdürlerin yanı sıra bazı genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarını da kapsayacağı ifade ediliyor. Yeni atanacak personelin sicilinin temiz olmasına dikkat ediliyor. Bakan Yazıcı ve Müsteşar Altunyaldız baş müdürlerin adlarının kaçakçılık, rüşvet gibi suçlarla anılmamış olmasına özen gösteriyor.

Gümrüğe takviye

Gümrüklerde rüşvet, hayali ihracat gibi suçların bundan sonra yaşanmaması için de müsteşarlıkta çalışma başlatıldı. Yazıcı'nın talimatıyla gümrüklerde bilgisayar ve otomasyon sisteminin yaygınlaştırılmasına karar verildi. AKŞAM'a açıklama yapan gümrük yetkilileri 2011-2012 yılları arasında özellikle iş hacmi büyük olan İstanbul, Habur gibi gümrük kapılarına personel takviyesi de yapılacağını belirtti. Alınacak personel sayısının 700 ila bin 1200 kiş arasında olacağı öğrenildi.

Öykü yazarı da gözaltında

İSTANBUL'daki 'Gümrükte Rüşvet' operasyonunda gözaltına alınan 47 kişi dün adliyeye sevk edildi. İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi E., Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube Müdürü Coşkun C. ve Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin E.'nin de aralarında bulunduğu zanlılardan rüşvet itirafı çıkmadı. Öte yandan gümrük memuru olarak çalışan öykü yazarı Erkan U.'nun da gözaltında olduğu öğrenildi. Atatürk Havalimanı THY Antreposu'nda çalışan Erkan U.'nun şirketlerden rüşvet aldığını belirleyen polisin CNR'deki kitap fuarında da kendisini takip ettiği, üstelik bir de kitap imzalattığı belirtildi. Bu arada, çeteye bilgi sızdırdığı iddia edilen Bakırköy Adliyesi katiplerinden M.K.'nın, şüpheli Lütfi E.'nin adamı olduğu öne sürülen gümrük muayene memuru M.A.K'nın kardeşi olduğu ortaya çıktı.

Asıl ithal oto raporunu bekliyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, özel otomobil ithalatıyla ilgili raporu beklediğini belirterek, 'Orada da önemli şeyler olduğu kuşkusunu taşıyorum' dedi. Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'torba tasarı' olarak adlandırılan, bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının görüşülmesi sırasında, vekillerin İstanbul gümrüklerindeki 'yolsuzluk' operasyonuna ilişkin sorularını yanıtladı. İhbar metinlerinde imza olmasa bile somut bir olay tarifi yapılıyorsa mutlaka araştırılması talimatı verdiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi:

'KAFAMDA SORULAR VAR'

'Özel otomobil ithalatıyla alakalı raporu bekliyorum 3 ay içinde. Orada da önemli şeyler olduğu kuşkusunu taşıyorum. Bunun ötesinde birtakım teknik araç gereç ve dayanıklı tüketim maddesi ithalatıyla ilgili menşe saptırmalarına ilişkin duyum şeklinde kafamda sorular var, bunun da araştırılması talimatını verdim' diye konuştu.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız da Kapıkule Sınır Kapısı'nda Bulgar gümrükçülerle yapılan protokol öncesi şunları söyledi: Ne yapacağımızın, gayri yasal uygulamaların takipçisi olacağız. Amansız mücadele edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber