Savunma Bakanlığı da onayladı, kamuda taşıt saltanatı bitiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ocak 2011 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardan beri eleştirilen, kamudaki 'makam aracı saltanatına' neşter atılıyor. Bir süre önce, kamu araçlarının keyfi kullanımını önlemek için çipli kontrol sistemini öngören bir proje hazırlanmıştı.

Ancak çalışma, Milli Savunma Bakanlığı'ndan görüş gelmediği için ilerletilememişti. Tüm bakanlıkların ardından nihayet askerin de bu konudaki cevabı geldi. Genelkurmay, kendine ait taşıtların da kamu araçlarının kullanımını yeniden düzenleyen çalışma kapsamına alınmasını kabul etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, son şekli verilecek 'Taşıt Kanunu Taslağı'nı kısa süre içinde Başbakanlık'a göndermesi bekleniyor.

Kamu taşıtlarında saltanatı bitirmesi öngörülen çalışmanın Haziran 2011'de yapılacak genel seçimlere kadar tamamlanması öngörülüyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın uzun süredir beklenen cevabı verdiğini aktaran ekonomi yönetimi, askerin hassasiyetlerinin de göz önünde bulundurulacağını kaydetti. Düzenlemenin seçimden önce yasalaşmasının önemine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi de, çalışmanın kamuya önemli kazanç sağlayacağı görüşünde. Maliye tarafından hazırlanan taslağın yasalaşmasının ardından kamu araçlarının özel işlerde kullanılması dönemi kapanacak. Amaç dışı kullanımlarda da memura ağır yaptırımlar getirilecek. Çalışma kapsamında kamu kuruluşları, 'Taşıt Tanıma, İzleme ve Kontrol Sistemi' kuracak. Araçlara takılacak çip veya benzeri takip sistemleri ile taşıtların nerede ve hangi amaçla kullanıldığı anında tespit edilebilecek. Amacı dışındaki kullanımlarda ise yakıt bedelinin memurdan tahsil edilmesi üzerinde duruluyor. Diğer bir yaptırım aracı ise yakıt bedelinin maaşlardan kesilmesi olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda örneğin çalıştığı kamu kurumunun aracı ile pikniğe giden veya amacı dışında bir sosyal faaliyette bulunan kamu görevlisi, bu işlerde yaptığı kilometre için harcadığı yakıtın bedelini kendi cebinden ödeyecek. Mevcut uygulamada hapis cezası öngörülmesine rağmen cezayı uygulamak mümkün olmadığı, bu sebeple de caydırıcılık sağlanamadığı dile getiriliyor.

Kamu Taşıtları Kanun Tasarısı Taslağı ile tüm kurumların bir taşıt politikası olması hedefleniyor. 1961'de çıkarılan ve ihtiyaçlara cevap vermeyen mevcut kanunda köklü değişikliklere gidilerek mevzuat karışıklığına son verilecek. Halen devletin 157 bin 752 adet aracı bulunuyor. Bu araçların bakım ve onarımı için geçen yıl 114 milyon 912 bin 286 TL ödenmişti. Bütçeden akaryakıt alımlarına yapılan harcamanın da yıllık 1 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Taşıtların 43 bin 359'u binek araç, 8 bin 405 adedi kamyon, 7 bin 864'ü de ambulans. 73 bin 929'u da diğer araçlar kategorisinde sınıflandırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber