Gardiyan çocukları hâkim olmak istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ocak 2011 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FATMA TURAN

Silivri Cezaevi sınırlarında yer alan Silivri Fatih İlköğretim Okulu'nda 320 öğrenci var. Çoğunun babası gardiyan. Hatta anneleri de... Cezaevi hikâyeleriyle büyüyen çocukların istekleri ortak: Büyüyünce hâkim olmak.

Hemen her akşam haber bültenlerinde izlediğimiz Ergenekon, Balyoz gibi önemli davaların sanıklarının tutulduğu ve yargılandığı yer Silivri Cezaevi. 8 kapalı, bir de açık cezaevinden oluşan ve 10 bin kadar mahkûmun yattığı bir mekân burası. Peki, cezaevi haricinde kuş uçmaz kervan geçmez bu yerde sadece mahkûmlar mı var? Aslında hayır. Silivri Cezaevi Duruşma Salonu'nun sağ çaprazında bir okul bulunuyor: Silivri Fatih İlköğretim Okulu. Burası oldukça farklı bir eğitim yuvası. 320 öğrencinin büyük kısmı infaz koruma memuru yani gardiyan çocuğu. Diğerleriyse cezaevi müdürlerinin ve askeri personelin çocukları. Hatta hem annesi hem babası gardiyan olan çocuklar var. Öğrencilerin bütün hayatları tel örgülerle çevrili olan cezaevi kampüsü sınırlarında geçiyor. Okulları burada, evleri burada, aileleri de bu sınırlar içinde çalışıyor.

Muhatap oldukları kişiler arasında hafif cezalı mahkûmlar da bulunuyor. Çünkü bu kişiler markette ya da berberde çalışabiliyor. Cezasının bitmesine kısa süre kalmış ve iyi hal gösterenlerin birtakım işlerde çalışmasına izin veriliyor. Bu nedenle çocuklar mahkûmlarla az da olsa iletişim halinde.

Okulda öğrenim gören çocuklar gündemi yakından takip ediyor. Birçok kişinin akşam televizyon haberlerinde gördüklerini onlar bahçelerinde izleyebiliyor. İlk yıllarda duruşma günlerinde ya da eylem olduğu zaman dikkatleri dağılan öğrenciler, öğretmenlerinin gayretleriyle bu sorunu aşmışlar. Cezaevi hikâyeleriyle büyüyen çocukların istedikleri meslek de bulundukları ortamdan farklı değil. Yüzde 80'i hâkim olmak istiyor. Yedinci sınıf öğrencisi Muhammet Aşut kararını şimdiden vermiş. Büyük bir istekle ve gözlerinin içi gülerek söylüyor hâkim olmak istediğini. Annesi de babası da gardiyan. Vardiyalı çalışıyorlarmış. Küçük yaşından beri gece annesi işe gidince ona babası bakıyormuş, şimdi alışmış tabii ama küçükken annesinin gece işe gitmesine çok üzülüyormuş. "Hâkimlerin mesai saatleri düzenli. Annem ve babam zor şartlarda çalışıyor. Hem de hâkimler davaları karara bağlıyor. Ülke adına önemli meselelerde söz sahibi oluyorlar. Biz de iyi bir eğitim alarak adaletli kararlara imza atmak istiyoruz." diyor. Ümit Can Orhan'ın da anne-babası infaz koruma memuru. Ümit'in babası gençlerin cezaevine düşme hikâyelerinden ders çıkararak çocuklarının daha iyi eğitim alması için gayret sarf ediyor. Veli ve öğretmenlerin iletişim içinde olması gerektiğine inanıyor.

Öğrenciler cezaevi hikayeleriyle büyüyor

Okul Müdürü Hasan Şen, öğrencilerin hayatlarının cezaevi kampüsü sınırlarında geçtiğini ve buradaki hikâyelerle büyüdüğünü anlatıyor. Mahkûmların hayat hikâyelerinden çocukların olumsuz etkilenmemesi için belirli zamanlarda rehber öğretmenlerle program düzenliyorlar. Öğretmenlerin, öğrencilerin evlerine sık sık ziyaret yaptıklarını anlatan Şen, "Bu ziyaretlerde velilerle özel görüşüyoruz. Mahkûmların hikâyelerini çocuklarına anlatmamalarını istiyoruz ki etkilenmesinler. İnsanlara karşı korku ya da şüpheyle yaklaşmasınlar." diyor. [email protected]

***

İlçe genelinde en başarılı okul

Silivri Fatih İlköğretim Okulu'nda sınıflar 20 kişilik. Hemen her sınıfta projektör var. Matematik öğretmeni Esin Bilge Sadioğlu, derslerini Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Geo Geura' yazılımı desteğiyle anlatıyor. Bu yazılımla geometri ve matematik konuları görsel olarak işleniyor ve daha iyi anlaşılıyor. Okulun rehberlik ve psikolojik danışmanı Mediha Özkorkmaz 320 öğrencinin her biriyle özel olarak ilgileniyor. Bu durum okulun başarısına da yansımış. Son yıllarda SBS sonuçlarında ortaya çıkan istatistikler, okulun Silivri ilçesinde en başarılı devlet okulu olduğunu gösteriyor. Birçok öğrenciye özel okullardan burslu eğitim teklifi de gelmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber