Uzman jandarmaların sorunları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2011 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZMAN JANDARMALARIN SORUNLARI

Uzman Jandarmaların geçmişi 1931 lere dayanmaktadır, Uzman Jandarmalar bir yıl süreli Uzman Jandarma okulunda, gerek hukuk dersleri, gerek mesleki konularda, yeterli donanımla rütbeli personel olarak mezun edilmekteyiz, BİZLER SÖZLEŞMELİ DEĞİLİZ, BİZLER ASKERDE TESKERE BIRAKARAK MESLEĞE GİRMİYORUZ, BİZLER UZMAN ERBAŞ, UZMAN ÇVŞ. DEĞİLİZ. Emeklilik hakkımız mevcuttur emeklilik hakkı istemiyoruz, tüm devlet memurlarına tanınan eğitim seviyesinden emeklilik hakkının bizlere de tanınmasını istiyoruz.

1- Hali hazırda tüm 657 sayılı kanuna tabi devlet memurları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli Subay, Astsubay, sivil memur fakülte mezunuysa 8/2 den yüksekokul mezunu ise 9/2 den başlamakta emekli olacakları zaman eğitim seviyelerine göre en az 1/1 den emekli edilmektedirler.

Bizler mesleğe en az lise ve dengi okul mezunu şartı ile alındık, AB uyum yasaları çerçevesinde İçişleri Bakanlığının talimatı ile Emniyet ve Jandarma personelinin eğitim seviyelerini yükseltmek için 2003 yılında AÖF kayıtlar yaptırıldı, şuan 25000 personelden yaklaşık 20000'i üniversite mezunudur. Fakat halen giriş şartımızın ve tahsilimizin de altında ortaokul mezunu sayılarak 3/8 den emekli ediliyoruz, aldığımız emekli maaşımız 907 TL. Açlık sınırının altındadır.

Avrupa ülkelerinde mesleğe başladığı tahsilin altında bir tahsilde kimse emekli edilmiyor, sadece Türkiye de bu adaletsiz uygulamaya tek TSK personeli ve tek devlet memuru olarak bizler maruz kalıyoruz, Bu sistem Demokrasi ile bağdaşmamakta ve Anayasa' nın temel ilkelerinden olan "Eşitlik İlkesi" ne ve Avrupa insan hakları evrensel bildirgesine "Aykırılık" teşkil etmektedir.

Açılan davalarda da bir sonuç alınmamış olup kanunda düzenleme yapılması kaçınılmazdır.

ÖZETİ: Uzman Jandarma olarak görev yapan davacı hakkında intibak işlemi yapılmaması işlemi hukuka uyarlıdır. Anayasanın 7 nci maddesinde, yasama yetkisinin Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğundan, 3466 sayılı Kanunda yüksek öğrenimi bitirenlere intibak işlemi yapılacağı hususunda bir düzenleme bulunmadığından davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE Karar Dairesi:AYİM3.D.- Karar Tarihi:08.01.2003 - Kr. No: E.2004/41- Kr.2004/5

Sayın Başbakanımızın bu sıkıntılar önüne gelmediğini haberdar edilmediğini düşünüyoruz, çünkü Sayın Başbakanımız yolda karşılaştığı vatandaşlarımızın sorunlarını dahi dinleyerek mutlaka geri dönülmektedir ama bizim sorunlarımızla neden ilgilenilmiyor.

Bu mesleği seçer iken bu vatan için ölümü göze alan ve bu uğurda binlerce şehit ve gazi veren Uzman Jandarmalar olarak bu çağ dışı uygulamayı kınıyoruz, sadece kendimiz için değil geride bırakacağımız ailemiz ve gelecek için de endişe duymaktayız.

2- TSK bünyesinde askeri okul okuyan subay ve astsubayın okulda geçen süreleri kurum tarafından borçlanılarak personel okula adımını attığı andan itibaren güvence altına alınarak sigortalı olmakta aynı zamanda bu süre kurum tarafından borçlanıldığı için personelin fiili hizmetinden sayılmaktadır.

Okulda kurumun borçlanmasının amacı; Askeri okullarda eğitim, tatbikat, manevra, gösteri vb. faaliyetlerde meydana gelecek yaralanmada veya sağlık nedeni ile rahatsızlanma ve ölüm gb. Durumlar da öğrencinin güvence altına alınmasıdır.

Fakat Uzman Jandarma öğrencileri için kanunlarda böyle bir ibare olmadığından okulda eğitim, tatbikat, gösteri vb. hallerde bir olay vuku bulması halinde Uzman Jandarmalar eğitim zayiatı gösterilerek bir hak iddia edememektedir. Bu bir eksikliktir zayi olanların hakkı verilmemektedir.

Uzman Jandarmaların başına bir kaza gelmeyecek diye bir garanti bulunmamasına rağmen yirmi yıldır düzenleme yapılmamıştır. Bu düzenleme ile Uzman Jandarma öğrencileri de eğitim öğretim süresince güvence altına alınacaktır.

ÖRNEK: YOZGAT ili nüfusuna kayıtlı Uzman Jandarma Okulunda 1992-1993 eğitim öğretim yılında tüfekli tesisatlı koşuda rahatsızlanarak vefat olan Mustafa ÜNAL Eğitim zayiatı gösterilerek cenazesi memleketine gönderilmiştir ailesi madur edilmiştir.

Günümüzde askerlik süresi dahi borçlanılmakta iken, kaldı ki bizler askerlik görevi yapmadan bu mesleğe giriyoruz haliyle askerlik geçmişimiz olmadığı için askerliği de borçlanamıyoruz.

Uzman Jandarma Okulunda geçen bir yıllık süre ne kurum tarafından ne de personel tarafından borçlanılamayarak hak kaybına uğratılmaktadırlar.

Personelin borçlanması durumunda kişi başına 3000 tl. dir buda 30000 kişide = 90.000.000 tl yapmaktadır ki bütçeye çok büyük katkı sağlayacağı aşikardır.

3- Uzman Jandarmalara Astsubayların ek göstergesinin 2/3 uygulanmaktadır.

Bu sistem Türkiye'de sadece Uzman Jandarmalara uygulanmaktadır, hiçbir memurun Ek göstergesi bir diğerine endeksli değildir, bu gün ne Astsubayınki subaya, ne polis memurunki komisere, ne öğretmeninki müdüre endekslidir, sadece fark makam la olmaktadır. Bizler Astsubayla beraber aynı göreve çıkmaktayız aynı timde onlar tim komutanı bizler yardımcısıyız acizane fark olacaksa tüm memurlarda olduğu gibi temsil ettiği makamla olmalıdır.

Emekli muvazzaf uzmanlar derneği (emud.org.tr)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber