TRT, ?kayıp-kaçak' izi sürdü, yılda 200 milyon lirayı kurtardı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2011 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esra KAYA

Bünyesinde 14 farklı televizyon kanalı, 5 radyo ve 3 derginin bulunduğu TRT'nin Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT'nin mali yapısının çok güçlü olduğunu ve gelirlerinin düşmesine rağmen TRT tarihinin en büyük yatırımları ve büyümesinin sağlandığını söyledi. Şahin, havuz bütçeden fonksiyon bütçeye geçtiklerini, bandrol sistemindeki kayıp kaçak oranını azaltarak da 200 milyon lirayı kurtardıklarını belirtti.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bünyesinde 14 farklı televizyon kanalı, 5 radyo ve 3 derginin bulunduğu TRT'nin mali yapısının çok güçlü olduğunu ve gelirlerinin düşmesine rağmen tarihin en büyük yatırımları ve büyümesinin sağlandığını söyledi. Şahin, ?Kasamızda fazladan para biriktirip kâr yapmayı başardık. İşletme başarımızın ardında cimrilik yok. Bilakis yatırımlar, eğitim faaliyetleri, yeni programlarla sadece tasarruf yaparak değil akılcı oynayarak kazandık? dedi.

Kanal ve yayın sayısında rekor

2010 yılında gerçekleştirilenler ve yeni yıldaki hedeflerini açıklayan İbrahim Şahin, şunları söyledi: ?TRT'de bugün itibariyle ortalama günlük tam 460 farklı program dönüyor. Daha önceki yıllarda bu rakam 100'ü bile bulmuyordu. Bugün tam 14 farklı televizyon kanalımız 5 radyomuz ve 3 dergimiz var. Göreve geldiğimizde TRT'de 5 televizyon kanalı vardı sadece son iki yılda 9 farklı kanal açtık. Bu kanallarımızda TRT TÜRKİYE, TRT6, TRT TÜRK, TRT AVAZ gibi kanallar farklı dillerde yayın yapıyor. 14 dev televizyon kanalını başarıyla yönetirken tek bir yolsuzluğa usülsüzlüğü izin vermedik. Aleyhimize kesinleşmiş tek bir mahkeme kararı yok.?

200 milyon lira kurtardı

TRT'nin önemli gelir kapılarından olan bandrol sisteminde yenilikler yaptıklarını ve kayıp kaçak oranlarını minimize ettiklerini dile getiren İbrahim Şahin, şunları anlattı: ?Bugün açıkça söyleyebilirim ki, etkin piyasa denetimi, çapraz kontrol ve dosya kontrolları sayesinde TRT'ye ve devletimize kayıp kaçak olan yıllık 200 milyon lira parayı kurtardık. Verici sistemlerini yeniledik, çok ihtiyaç duyulan yerlerde yeni modern vericiler yerleştirdik ihtiyaç olmayan yerleri ise kapattık ve bu faaliyetimizle daha ilk etapta 21 milyon lira tasarruf yaptık. Reklam gelirlerimizi ise özelleştirerek şimdilik iki katına çıkardık önümüzdeki dönem bu gelirleri önce dört katına daha sonra çok daha büyük oranlara ulaştırmayı hedefliyoruz.?

Fonksiyon bütçeye geçti

Bilimsel yöntemlerle iyi niyeti birleştirdiklerini anlatan Şahin, ?Havuz bütçeden fonksiyon bütçeye geçtik. Her birimin harcaması offline'dan online hale geldi ve anlık denetim yapıyoruz. Bu sistemi yerleştirmeseydik 5 kanaldan 14 kanala çıkan bir yapıyı yönetmek zorlaşırdı? dedi.

3 yılda 163 milyon liralık yatırım yapıldı

SON 3 yılda 163 milyon liralık teknik yatırım yapıldığını vurgulayan İbrahim Şahin, şu bilgileri verdi: ?Benden önceki 3 yılın toplamı ise 18 milyon lira. Yani 3 yıllık yatırımımız bizden önceki 3 yıllık yatırımın tam 9 katı. Yine Avrupa'nın en büyük haber kanalı Euronews'e yüzde 15 oranında ortak olduk ve bunun da maliyetinı rahatlıkla karşıladık. İşletme başarısını gösterdik, teknik yatırımı yaptık ancak insana olan yatırımı asla ihmal etmedik. Son iki yılda 897 farklı eğitim kursunda toplam 18 bin 500 kişiyi eğittik. Neredeyse her çalışanımızı 3 kez eğitime tabi tutmuşuz. Son iki yılda açtığımız 897 farklı eğitim kursunu yeterli görmüyoruz. 2011 yılında da yaklaşık 350 farklı eğitim kursunu düzenlemeyi hedefliyoruz.?

Elektrik faturaları azaldı

NASIL kâr ettiklerini de açıklayan İbrahim Şahin, şöyle konuştu: ?Her gün 460 farklı program 14 kanal 15 radyo ve 3 dergiyi hangi parayla finanse ettğimizi kimse sormuyor. Asıl başarı burada. TRT'de benim dönemimde elektrik faturalarında azalma oldu. Bizden önce faturaların brüt fiyatları üzerinden kesinti olurken bugün elektrik faturalarının sadece net elektrik ücreti üzerinden kesinti gerçekleşiyor. Bunun anlamı açık, bizim dönemimizde TRT'nin elektrik faturalarından kestiği ücret yaklaşık olarak 100 milyon lira daha azaldı. Buna rağmen çok büyük işler yaptık. Kurumu akılca yöntemlerle yönettik, kimseye fazla para kullandırtmadık ve harika sonuçlar aldık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber