Bir Sınav Daha Yapıldı. Ama Soru ve Cevaplar Yine Yok

Bilgi Edinme Hakkı Kanununun yürürlüğe girmesinin, neredeyse artık birinci yılına giriyoruz. Bir çok mesafa alındı ve bugüne kadar muhatap bile kabul edilmeyen vatandaşlara artık 15 işgünü içinde cevap verilmektedir. Ancak, hala ne ÖSYM ne de MEB tarafından yapılan sınavların soru ve cevaplarına ulaşmak nasip olmamıştır. Son olarak, 26/03/2005 tarihinde, Eğitim Kurumları müdür yardımcılığı sınavı yapıldı. Bu sınava ilişkin soruların çoğu memurlar.net forumunda yayımlandı. Ama sınavı yapan kurum olarak Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir açıklama yapmamıştır. Devamı için tıklayınız.

Haber Giriş : 28 Mart 2005 01:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce sitemizde, soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde istenebileceğini belirtmiştik. Uygulamaya esas görüşler veren Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, önce olumsuz görüş ancak daha sonra görüşünü değiştirerek soru ve cevapların isteyen adaylara verilmesi gerektiğine karar vermişti. Bu karar, hem ÖSYM'nin yaptığı sınavlara hem de Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı sınavlara yönelikti. ÖSYM bu karara hiç uymadı. Milli Eğitim Bakanlığı ise kısmen uydu. Ancak Bakanlık bu karara uyarken, sınav sorusu başına para istemeyi tercih etti. Memurlar.net olarak o sırada, istenen paranın hukuksuz olduğunu belirtmiştik.

Şimdi yeni bir sınav sonrasındayız. 26/03/2005 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı yapıldı. Bu sınav sonrasında, hem sorular hem de cevaplar yayımlanmayacak... Ancak bu konunun, Türkiye ortalamasında, eğitim seviyesi açısından üst grubu teşkil eden öğretmenlerce çözülebileceğine inanıyor ve bu konuya ilişkin önerilerimizi aşağıda sunuyoruz...

1- Sınav soruları 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yeniden Milli Eğitim Bakanlığından istenmelidir. Bakanlık, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun vermiş olduğu önceki kararlar karşısında bu talebi reddetmeyecek ama her soru başına para isteyecektir. Ancak, istenen para fahiş düzeydedir. Bu fahiş paranın hukuksuz olduğuna ilişkin yazımız için tıklayınız.

2- Verilen bu olumsuz cevap üzerine dava açmak gerekmektedir. Bu aşamada öğretmen sendikalarına büyük görev düşmektedir. Öğretmen sendikaları yapılan bu sınava ilişkin olarak hala bir açıklama yapmamıştır. Bu konuda gerek resmi yönden Bakanlığın uyarılması gerekse de basın açıklaması yoluyla kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, öğretmen sendikalarının açılacak davalarda üyelerine yardımcı olmaları uygun olacaktır.

3- Sorunun bugüne ait görülmemesi gerekmektedir. Önümüzde öğretmenlik mesleğine kariyer getiren düzenlemeye yönelik bir sınav bulunmaktadır. Bu sınavlar her yıl neredeyse yapılacak sınavlardır. Bu nedenle sorunun çözümü için şimdiden çalışmak gerekmektedir.

Saygılarımızla

Memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber