Şırnak'a uydu destekli terör tazminatı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Ocak 2011 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ferit ASLAN

TERÖR ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Yasası kapsamında Şırnak'ta terör tazminatı için başvuranlardan bazılarına, tazminata konu olan yerlerin geçici güvenlik bölgesinde bulunması ve keşif yapılamaması nedeniyle 'uydu fotografı' dikkate alınarak tazminat ödendi.

Sadece 2010 yılında 2 bin 497 kişiye 60 milyon 600 bin lira terör tazminatı ödendiğini belirten Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, "Sıkıntı olan bölgelerde uydu fotoğrafları ve haritaları dahil her türlü destekten yararlanarak terör tazminatını ödemeye çalışıyoruz. Kalan 10-15 bin dosyanın 2011'de bitirilmesini hedefliyoruz" dedi.

Şırnak'ta, yıllardır güvenlik ve terörle mücadele için kullanılan uydu görüntüleri ve fotoğrafları, bu kez terör tazminatlarının ödenmesinde devreye girdi. Şırnak'ta, terör tazminatı talebinde bulunan, ancak tazminat talep edilen yerlerin terörle mücadelenin sürdüğü geçici güvenlik bölgesinde bulunması nedeniyle komisyonların gidip keşif yapamadığı yerler için uydu görüntülerinden yararlanıldı. Şırnak Valiliği'ndeki komisyonların güvenlik gerekçesiyle gidemediği bölgelerdeki tazminat taleplerinin karşılanmasında veya değerlendirilmesinde eski ve yeni uydu fotoğrafı, görüntü ve haritalarının karşılaştırılarak, bu taleplerin karşılanmaya çalışıldığı belirtildi.

GEÇEN YIL 60 MİLYON TL TERÖR TAZMİNATI

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, terör tazminatı ile ilgili yasanın çıkması ile birlikte oluşturulan komisyonların çalışmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

"2004- 2008 yılları arasında 1253 kişiye toplam 17 milyon 800 bin, 2009 yılında 1984 kişiye toplam 28 milyon 900 bin tazminat ödenmiş. 2010 yılında kolmisyonda çalışanların sayısını artırarak, dosyaların çabuk sonuçlandırılması için çalışma başlattık ve 2010 yılında 2 bin 497 kişiye toplam 60 milyon 600 bin lira terör tazminatı ödedik. Yani son 6 yılda 5 bin 734 kişiye toplam 107 milyon 300 bin lira tazminat ödendi. Hedefimiz kalan 10- 15 bin dosyayı 2011 yılında tamamen bitirmektir. Bunun için bütün imkanları seferber ettik."

ADALETLİ ÖDENMESİ İÇİN

Bazı bölgelere kadastronun girmemesi ve bölgenin sosyokültürel yapısı nedeniyle komisyonların sıkıntı çektiğini de anlatan Vali Özkan, şöyle devam etti:

"Gelen talepleri değerlendirmek ve gerçek anlamda zarar gören vatandaşların zararlarının tazmin edilmesi için her türlü desteği kullanıyoruz. Bu destekler arasında uydu fotoğrafları ve haritalarından da yararlanıyoruz. Yani eski ve yeni görüntü ile fotoğrafları karşılaştırarak, değerlendirme yapıyoruz. Teknik komisyonun talepleri doğrultusanda, terör tazminatlarının adaletli ödenmesi için ne gerekirse yapılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber