AKP, kurumların performansını ölçtü

Haber Giriş : 28 Mart 2005 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), devlet kurumlarının performanslarını ölçtü. En başarılı kurumlar anketinde ilk üç sırayı güvenlik güçleri aldı. Ordu, jandarma ve polis en başarılı kurum seçilirken, halk mahkemeleri, hastaneleri ve liseleri sınıfta bıraktı.


AK Parti, Metro-Poll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'ne yaptırdığı 'Türkiye Gündemi Araştırması' ile vatandaşların gözünden 'en güvenilir kurumlar'ın listesini çıkardı. Şubat ayında Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon'da toplam 2 bin 922 kişi üzerinde yapılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkırdı. 'Devlet Kurumlarının Performansı'nın sorulduğu ankette vatandaşlar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), jandarma teşkilatı, polis teşkilatı, belediyeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ilköğretim okulları, kaymakamlıklar, valilikler, devlet bankaları, üniversiteler, devlet hastaneleri, mahkemeler ve liseler arasında tercih yaptı.

AK PARTİ SEÇMENİNDEN TSK'YA TAM NOT

Anket sonuçları halkın en çok güvenlik güçlerinin performansına tam not verdiğini ortaya koydu. Devlet kurumları arasında performansı en yüksek yüzde 85.1 oy oranı ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve yüzde 83.7 ile jandarma teşkilatı oldu. Ordu ve jandarmanın ardından halktan en fazla oy alan kurum ise polis teşkilatı olarak belirlendi. Polis teşkilatı, halkın yüzde 62.7'si tarafından başarılı bulundu. TSK'yı başarılı bulan vatandaşların partilere göre dağılımı da ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre, AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 87.3'ü TSK'yı başarılı, yüzde 6.2'si başarısız buldu. CHP'lilerin yüzde 89.2'si ordunun iyi bir performans sergilediğini savunurken, yüzde 7'si 'başarısız' olduğu yönünde oy kullandı. ANAP'lıların tamamı orduyu başarılı bulurken, en az 'başarılı' bulan DEHAP'lılar oldu. SP, Genç Parti, MHP, DYP seçmenleri de TSK'yı başarılı buldu. Asker ve güvenlik kurumları ile ilgili performans dağılımında bütün siyasi parti seçmenleri arasında bir görüş birliği oluşması dikkat çekti. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni halkın yüzde 85.1'i başarılı bulurken, yüzde 8.1 başarısız buldu. Bu konuda fikri olmayanların oranı da yüzde 6.8. TSK'yi yüzde 83.7 başarı oranı ile jandarma teşkilatı izliyor. Jandarma teşkilatı halkın yüzde 8.2'sinden olumsuz yönde oy alırken, yüzde 8.1'i fikir beyan etmedi. Performans ölçümünde ilk üçü ordu ve güvenlik güçleri alırken, jandarmayı polis teşkilatı takip etti. Halkın yüzde 62.7'si polis teşkilatını başarılı bulurken, yüzde 30.7'si başarısız olarak değerlendirdi.

MAHKEMELER SINIFTA KALDI

Ankette ordu ve güvenlik kurumlarını Meclis izledi. TBMM'nin performansı halkın yüzde 59.8'i tarafından 'başarılı' bulunurken, yüzde 29.5'i Meclis'in beklenilen performansı sergilemediği görüşünde. Meclis'in performansı en fazla ANAP seçmeni tarafından başarılı bulundu. ANAP'lılardan sonra Meclis çalışmalarına en fazla olumlu oy veren AK Partililer oldu. Halkın içiçe olduğu yerel yönetim birimleri olarak valilikler yüzde 54.3, belediyeler yüzde 52.1 ve kaymakamlıklar da yüzde 48.7 oranında başarılı bulundu. Ancak bu kurumlar içinde belediyeleri başarısız bulanların oranı yüzde 38.4 olarak ortaya çıktı. CHP, MHP, DEHAP ve SP seçmenleri çoğunlukla belediyeleri başarısız olarak nitelendirdi. Ankette, eğitim kurumları arasında ilköğretim okulları yüzde 51.9, üniversiteler yüzde 49.5 ve liseler 42.6 oranında başarılı bulundu. Performans açısından diğer devlet kurumlarından devlet bankaları yüzde 54.4, devlet hastaneleri yüzde 46.7 ve mahkemeler yüzde 41.6 oy oranı ile listenin en alt sıralarında yer aldı. Performans ölçümünde sınıfta kalan devlet kurumları mahkemeler, liseler, devlet hastaneleri, kaymakamlıklar ve üniversiteler oldu. Mahkemeler halkın yüzde 41.6'sı, liseler yüzde 42.6'sı, devlet hastaneleri yüzde 46.7'si, kaymakamlıklar yüzde 48.7'si, üniversiteler ise yüzde 49.5'i tarafından başarılı bulundu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber