Ek ders taslağı hayal mi oldu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2011 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığında idareci olmak, ancak idareci olan anlar bu sıkıntıyı?

Yıllarca ?Yönetici Atama Yönetmeliği? bekle, Yönetmelik çıksın sınava hazırlan, sınava gir, atama bekle her şey burada bitti mi?

Tabi ki bitmedi?

Bir de işin mahkeme boyutu var. Bugün yarın mahkeme iptal eder mi, etmez mi?

Gel de işine motive ol?

Buraya kadar olan kısaca Milli Eğitim Bakanlığında yönetici olmak isteyen öğretmenlerin okullarda idareci olmak için yürüdüğü taşlı yollardır.

İşin asıl sıkıntısı idareci olduktan sonra başlıyor. Okulunda memur olmaz, bir yandan memurluk yaparsın. Gelen ? giden yazının ardı arkası kesilmez. Okulunda hizmetli personel olmaz, temizlik telaşına düşersin. Hizmetli personel bulursun ama para nerde? Ortada parada yok, Milli Eğitim Bakanlığından gelen bir kuruş yardımda yok. Dil dökersin velilere, sağa ? sola, önüne kim gelirse bakarsın ?Yardım yapan yok mu? Bağış yapan yok mu?? diye. Üç ?beş kuruş toplar, hizmetli personel tutarsın. Asgari ücretten maaşını verirsin. Sigortasını da sen yatırırsın, damga vergisini de sen yatırırsın, ?Bunlarda bizden olsun? diyen çıkmaz. Okulunun birçok bankada birçok hesabı vardır. Okul Aile Birliği hesabı, Kurs hesabı, Kantin hesabı bunlara da bankalar altı ayda bir hesap kullanım ücreti için para keser. Kimsede buna dur demez. Kimsenin aklına gelmez bu hesapları personel maaşlarının yattığı bankalarda açın, promosyon sözleşmelerine bir madde ekleyin de bu hesaplardan, hesap kullanım ücreti alınmasın. Belki okullara üç ? beş kuruş gelir olur.

Bunca işin arasında öğretmenler sürekli toplantılara gitmek zorundadır, yarışmalara katılmak zorundadır. Bir de boş geçen derslere girmek zorunda kalırsın. Bazı okullar ikili eğitim - öğretim yapar günde on bir saat çalışırsın, günde sekiz saat çalışan idareci ile aynıdır karşılığı?

Bütün idareci arkadaşlarımızın yükü ağırdır. Çalışma şartları zordur.

Diyebilirsiniz, ?Madem idarecilik bu kadar zor idareci olmasaydınız? diye.

Okul idarecilerinin asıl görevi eğitimin kalitesini arttırmak, proje üretmek, başarı çıtasını yükseltmektir. Gel gelelim arkadaşlarımız birçok sıkıntı ile uğraşmaktan, eğitime vakit ayıramamaktadırlar.

Özetle idarecilerin bu sıkıntılarının çözülmesi, okullarımızda eğitimin kalitesini arttıracaktır, başarıyı kendiliğinden getirecektir.

Peki, tüm bu sıkıntılar yanında okul idarecisi olan arkadaşlarımız emeklerinin karşılığını alabilmekte midirler?

Cevap tabii ki HAYIR?

Kısa bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ?Ek Ders Yönetmelik? taslağı hazırlandı. Konu uzunca süre enine boyuna tartışıldı. Tüm sendikaların görüşleri alındı. Bu hazırlık okul idarecisi olan arkadaşlarımız tarafından yeterli olmasa da sevinçle karşılandı.

Hazırlanan taslakta idarecilerimiz açısından birçok yeni kazanım mevcuttu. Taslağın Maliye Bakanlığından bir an önce geçmesi umudu birçok sıkıntıların yanında gönüllere bir damla su serpilmesi misali bir beklentiyi ortaya çıkardı.

Ek ders taslağında dikkat çeken önemli hususlar ise şunlardır:

- Tam gün ve tam yıl eğitim yapan okul müdür ve müdür başyardımcılarının hafta da 30 saat olan ek dersinin; müdürlere 35, müdür başyardımcılarına 32, müdür yardımcılarına 28 saat haftalık ek ders verilmesi.

- Yatılı ve pansiyonlu okullarda eğitim yapan okul müdür ve müdür başyardımcılarının hafta da 30 saat olan ek dersinin; müdürlere 35, müdür başyardımcılarına 32, pansiyondan sorumlu müdür yardımcılarına 28 saat, diğer müdür yardımcılarına haftalık 23 saat ek ders verilmesi.

- Anadolu Lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, kız ve erkek teknik öğretim, ticaret ? turizm, özel eğitim okul ve kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarındaki okul müdür ve müdür başyardımcılarının hafta da 25 saat olan ek dersinin; müdürlere 30, müdür başyardımcılarına 26, müdür yardımcılarına 23 saat haftalık ek ders verilmesi.

- İkili eğitim ? öğretim yapan okullardaki okul müdür ve müdür başyardımcılarının hafta da 20 saat olan ek dersinin; müdürlere 30, müdür başyardımcılarına 26, müdür yardımcılarına 23 saat haftalık ek ders verilmesi.

- Hizmet içi eğitim enstitülerinde görev yapan müdürlere 35, müdür başyardımcılarına 32, müdür yardımcılarına 28 saat haftalık ek ders verilmesi.

- Diğer örgün ve yaygın eğitim yapan kurumlardaki müdür ve müdür başyardımcılarının hafta da 20 saat olan ek dersinin; müdürlere 25, müdür başyardımcılarına 22, müdür yardımcılarına 20 saat haftalık ek ders verilmesi.

- Müdür yetkili öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 12 saati, ders yılı içerisinde ise haftada 3 saat olan ek dersi, yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 15 saat, ders yılı içerisinde ise haftada 6 saat olarak düzenlenmiştir.

Yukarıda saydığımız dikkat çekici yönleriyle hazırlanan ?Ek Ders Yönetmelik? taslağı onayı alınmak üzere Maliye Bakanlığına gönderildi. Ancak uzunca bir süre geçmesine rağmen taslakla ilgili herhangi bir gelişme olmadı. Muhtemeldir ki Ek Ders Yönetmelik taslağı Maliye Bakanlığının onayından geçmesi kanunlara takılacak. Birçok maddi kaynakta olduğu gibi okul idarecilerine yapılacak iyileştirmede zor gibi görünüyor?

Sonuç yine hüsran, yine hayal kırıklığı mı olacak?

Günlerdir süren bu sessizlik bizleri umutsuzluğa sürüklemektedir. Ne Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden ne de Maliye Bakanlığı yetkililerinden konu ile ilgili bir açıklama yapılmamaktadır.

Tüm yetkililerden okul idarecileri olarak konu ile ilgili açıklama bekliyoruz. Şu ana kadar bir açıklama yapılmaması aklımıza ?Ağzımıza bir parmak bal mı çalındı?? sorusunu getirmektedir.

Melih DURMAZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No'lu Şube

Şube Sekreteri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber