Sahte çürük raporu operasyonu kapsamında 50 kişi adliyeye sevk edildi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2011 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de, Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri tarafından askerlik yapmak istemeyen kişilere sahte çürük raporu hazırladıkları iddia edilen çeteye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 55 kişiden 50'si işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevkedildi. Adliyeye sevkedilenler arasında 4'ü sivil 2'si asker olmak üzere 6 doktor bulunuyor. Çeteyle bağlantılı olan askeri muvazzaf doktorların şebekede kilit konumda bulundukları ve sahte çürük raporlarının altında imzalarının olduğu ileri sürüldü. Jandarma ekiplerinin zanlıları 3 yıldır takip ettiği, çete elemanlarının bugüne kadar en az 250 kişiye 10 ila 30 bin arasında değişen miktarda para karşılığı sahte çürük raporu düzenleyerek askerlikten muaf tuttuğu ileri sürüldü. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 2 muvazzaf askeri doktor ise Merkez Komutanlığı tarafından adliyeye sevkedilecek.

Sahte çürük raporu çetesine yönelik düzenlenen operasyon, üç yıl önce İzmir İl Jandarma Komutanlığı'na yapılan bir ihbarla başladı. İhbara göre bir kişinin sahte çürük raporu alarak askere gitmediğini tespit eden ekipler, bu kişiyle bağlantılı olan kişileri birer birer belirlemeye başlayarak soruşturmayı derinleştirdi. Üç yıl süren teknik ve fiziki takip sırasında çete elemanlarının nasıl sahte çürük raporu hazırladıkları da belirlendi. İddialara göre, çeteyle bağlantıya geçen ve askerlik yapmak istemediği için sahte çürük raporu almak isteyen bir kişi öncelikle şebeke lideri olduğu ileri sürülen Yusuf Y. ile bağlantıya geçiyor. Yusuf Y., sahte çürük raporu almak isteyen kişiyi önce Buca ve Karşıyaka'da bulunan bazı hastanelere yönlendiriyor. Burada çeteyle birlikte hareket eden doktorlar, sözkonusu kişiye, yeşil reçeteye tabi ilaç yazarak kişinin psikolojik rahatsızlığı bulunduğuna dair rapor hazırlıyor. Raporu alan kişi bu raporla Askerlik Şubesi'ne gönderiliyor. Askerlik Şubesi'nde raporu gösteren eleman, Askeri Hastene'ye gönderiliyor.

Yusuf Y. burada devreye girerek Askeri Hastenede görevli çete üyesi muvazzaf subay doktorlara durumu anlatıyor. Askeri Hasteneye giden sözkonusu kişiye burada çeteyle ortak hareket eden muvazzaf askeri doktorlar tarafından 'psikolojik rahatsızlığı var' raporu düzenleniyor. Sözkonusu kişi bu raporla askere gitmiyor. Askere gitmek istemeyen kişi sahte rapor karşılığında çeteye 10 ila 30 bin TL arasında değişen miktarda para ödüyor. Şebeke elemanlarının bu şekilde 2001 yılından bu yana en az 250 kişiye sahte çürük raporu düzenlediği iddia edildi. Şebekenin çalışma şeklini ortaya çıkaran ve delilleri toplayan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İzmir, İstanbul, Adana, Bursa, Elazığ ve Antalya'da 34 ayrı adrese eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 55 kişi gözaltına alındı. 5 kişi savcılığın talimatıyla serbest bırakılırken, 50 kişi ise geniş güvenlik önlemleri altında İzmir Adliyesi'ne getirildi.

Çete tarafından hazırlanan sahte çürük raporları ile askere gitmeyen 250 kişi hakkında da gerekli işlemlerin yapılacağı, bu kişilerin yakalanarak yeniden muayeneye gönderilecekleri belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber