Kızılay ile AKUT'tan işbirliği/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Şubat 2011 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızılay ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) afetlerde işbirliği içerisinde hareket etme kararı aldı. İşbirliğinin resmileştirildiği protokol Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nasuh Mahruki tarafından imzaladı. Şişli'deki AKUT Genel Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "Türk Kızılayı ve AKUT dünyada acı çeken insanların acılarını dindirebilmek için afetlerde birlikte hareket etme kararı aldı" dedi.

Küçükali, "Nasuh kardeşimiz AKUT'u sıfırdan tırnaklarıyla kurmuştur. Emek zahmeyli iştir ter kokar. Biz böylesine kutsal bir emaneti uzun soluklu birlikte taşıyabilmek için imza töreninin yapıyoruz. Arama kurtarma işi Kızılay'ın işi değildir. Ulusararası arenada bunların birlikte olması gerektiği konusunda yerleşmiş bir fikir var, biz de bu fikre inandık. Bu inancımızın geçici değil kalıcı olması adına Türk Kızılayı ve AKUT hareketinin dünyadaki acı çeken insanlara öncelikle acılarını dindirebilmek adına müdahele etmek akabinde de ihtiyaçlarını karşılamak. Bu iki önemli insan acısını dindirecek iki kurumun birlikte olabilmesinde emeği geçenleri kutluyorum. İki güzel kurumun insan acılarını dindirebilmek adına gönüllülük esasına göre yola çıkışı var. Bu yola çıkışın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

"İŞBİRLİĞİNİN ÇOK İYİ YERLERE GELECEĞİNE İNANIYORUM"

AKUT'un 15-16 sene içerisinde 850 arama kurtarma çalışmasına katıldığını ifade eden Nasuh Mahruki de" Deprem sel, boğulma trafik aklınıza ne ggeliyorsa her olaya müdahele edebilecek kapasiteimiz var. Biz insan hayatı kurtarmaya odaklı çalışan bir yapıyız. Buüne kadar da 1192 insanın hayatına dokunduk. En son Bodrum'daki sel felaketinde de 24 insanı kurtardık. Bir tartafta da Türkiye'nin gözbebeği Türk Kızılay. Bizim bütün derdimiz insanlara fayda üretebilmek. Arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleri kitlesel afetlerde bu konular çok içiçe giriyor. Bizim Türk Kızılayı'nın dünya üzerindeki gücüne ve hareket kabiliyetine, Kızılay'ın da bir bölgeye insani yardım için gittiğinde arama ve kurtarmayla iligili bir ihtiyaç ortaya çıktığında AKUT gibi bir yapının kabiliyetlerine ihtiyacı var. Bu işbirliğinin çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Türk Kızılayı ile beraber AKUT'un çok daha verimli ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğimizi bugünden tahmin edebiliyorum" ifadesini kullandı.

"BİZ ŞİMDİ İKİ BACAKLI İNSAN GİBİ OLDUK"

Mahruki ve Küçükali'nin konuşmalarının ardından iki kurum arasındaki ortak hareket etme protokolü imzalandı. Kızılay Genel Başkanı Küçükali'nin imza töreninin ardından Nasuh Mahruki'yi kucaklayarak "Aramıza hoşgeldin" demesi dikkat çekti. Mahruki ve Küçükali daha sonra ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun Bir afet durumunda iki kurum somut olarak nasıl birlikte hareket edecek sorusuna Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali "Biz birbirimizin ayrılmaz uzvu olduk. AKUT'un işleyiş tarzını biz bilmeyiz. Ancak AKUT'un ihtiyacı var. Nedir o. Bir yerde afet olduğu zaman birlikte gideceğiz ve AKUT'un arka plandaki lojistiğini biz sağlkayacağız. AKUT bu konularda zorlanıyor. Biz şimdi iki bacaklı insan gibi olduk" diye yanıtladı.

Küçükali KIzılay ve AKUT'un logolarının da birlikte kullanılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber