İZSU'da aile saadeti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni karıştıran yolsuzluk iddiaları İZSU'ya da sıçradı. Genel Müdür Yardımcısı Ali Ateş'in oğulları ve gelininin yönettiği firmaların yetersizlik belgerine rağmen ihaleleri bir bir aldığı ortaya çıktı.

YUSUF ÇELEBİ / ANKARA

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiaları, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İZSU) sıçradı. İZSU'da ayyuka çıkan yolsuzluk iddiaları İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali Ateş'in oğulları ve gelininin şirketlerinin, İZSU ihalelerini birer birer almaları ile ortaya çıktı. Ayrıca bu şirketlerin hiçbirinin yeterlilik belgeleri bulunmadığı ve hazırladıkları sahte belgeleri ihale komisyonuna verdikleri belirlendi. Yolsuzluk iddialarını içeren ihbar mektupları, Cumhuriyet Savcıları'nın masasında duruyor.

BELGELER MÜFETTİŞLERDE

Mülkiye müfettişlerine ulaşan ihbar mektupları ile ilgili yapılan araştırmalar, İZSU'daki "aile saadetini" ortaya çıkardı. İZSU çalışanlarının gönderdikleri iddia edilen mektuplarda, su ve kanalizasyon ihalelerini alan firmaların, İZSU yöneticilerinin yakınları tarafından kurulduğu ve "iş yeterlilik" belgelerinin sahte olduğunun ispatlanmış olmasına rağmen aynı firmalara 4'er, 5'er defa ihale verildiği belgeleriyle ortaya konuldu. Müfettişler ihbar mektupları üzerine soruşturma başlatırken, ihbarlar İZSU ile ilgili soruşturma yürüten İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na da ulaştırıldı. Mektuplarda, 1990'ların başında İstanbul'daki "İSKİ yolsuzluğunun" bir benzerinin, İzmir'de İZSU'da yaşandığı ve "yönetici bürokratlar düzeyinde bir yolsuzluk şebekesinin kurulduğu" kaydedildi.

ÇOCUKLARINI İSTİHDAM ETTİLER

İZSU'nun ihalelerini alan bir firmanın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çok yakın dostu olarak bilinen Genel Müdür Yardımcısı Ali Ateş'in yakınlarını, yönetici pozisyonunda istihdam ettiği belirlendi. Ayrıca bu şirketlerin hiçbirinin "iş yeterlilik belgeleri" olmadığı, ihale komisyonuna sundukları belgelerin de sahte olduğu kaydedildi. Diğer firmaların itirazları üzerine yapılan inceleme sonucunda "iş yeterlik belgelerinin" sahte olduğunun belirlenmesine rağmen, aynı firmalara yine de İZSU ihalelerinin verildiği ortaya çıktı.

OĞULLARI VE GELİNİ YÖNETİCİ

Mülkiye müfettişlerinin savcılara ulaştırdıkları ihbar mektuplarında, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali Ateş'in büyük oğlu Cenk Ateş'in "Y.P." firmasında Genel Müdür Yardımcısı olduğu bilgisine yer verildi. Bu şirketin İZSU'dan alınan kanalizasyon işini yaparken, daha bu iş bitmeden Menemen İçme Suyu Şebeke İnşaatı İhalesi'ni de aldığı tespit edildi. İhaleye giren diğer şirketler de bu ayrıntı üzerine ihalelere itiraz etti. Ayrıca Ateş'in küçük oğlu Ozan Ateş'in İZSU'da Strateji Daire Başkanı, büyük oğlu Cenk Ateş'in karısı Ayşen Ateş'in de İZSU'da teknik görevli olduğu belirlendi.

SAHTE BELGE İLE 4 İHALE DAHA

Yapılan inceleme sonunda, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından, sahte iş deneyim belgeleri ile 5 ihaleye onay verildiği, yine İZSU'nun 2008'de 301 sayı ile Dikili Özel İdaresi'nden gelen yazı ile İş Deneyim Belgesi'nin sahte olduğu kesinleştikten sonra 2009 yılı içinde aynı sahte "iş deneyim belgesi" ile 4 ihale daha verildiği kanıtlandı. Sahte iş deneyim belgesi kullanan bu firma veya firmaların Ali Ateş'in yakınlarının çalıştığı firmalar olduğu da müfettiş araştırmasıyla belirlendi. Bunun üzerine İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Şirket çalışanı kılıfı

Y.P. şirketi yetkilileri, Ateş'in büyük oğlu Cenk Ateş'in şirkette Genel Müdür Yardımcısı olmayıp, sadece "şirket çalışanı" olduğunu belirtti. Ancak pek çok ihalede şirketi temsil eden kişinin Cenk Ateş olduğu kaydediliyordu. Öte yandan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen ihbar mektuplarında yer alan dikkat çekici ifadeler şöyle:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından, sahte iş deneyim belgeleri ile verilen 5 ihale İZSU Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra kesinleşti."

"İZSU 2008'de 301 sayı ile Dikili Özel İdaresinden gelen yazı ile İş Deneyim Belgesi'nin sahte olduğu kesinleştikten sonra 2009 yılı içinde aynı sahte iş Deneyim Belgesi ile 4 adet daha ihale verildi.

"İZSU Genel Müdürlüğü'nde 21.11.2005 tarihli sahte iş deneyim belgeleri ile verilen ihaleler dışında kaç adet daha ihaleye katılım sağlandığı, yapılacak inceleme sonucu ortaya çıkacak."

"İhalelere girerken İş Bitirme Belgeleri'nin sahte olduğu İZSU Ticaret İşleri Daire Başkanlığı'nın 18.12.2008/9810 ve 25.12.2008/9980 sayılı yazılarına Dikili Kaymakamlığı İlçe Özel İdaresi 26.12.2008/301 sayılı yazısı ve 06.01.2009/5 sayılı yazılarıyla sahte belgeler kesinleşti. Bu yazılara rağmen ihaleler ilgili firmalara verildi."

"Örneğin sahte belgeden dolayı ihale yasağı verilen, XX firmasına 23.09.2010 tarihinde URLA KALABAK Bölgesi Mevcut Kolektör Yenileme İşi 398.945.50 TL'ye verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber