Kılıçdaroğlu'nun, hükümete geçer notu verdiği alan

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikası için ?zayıf değil ama iyi de değil? dedi ama...

Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikasını ?zayıf değil ama iyi de değil? diyerek, not olarak 10 üzerinden 6 verdi.

Ekonomi politikasına 4, AB politikasına da 4 verdi ve ?Türk işadamlarının Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik açılımlarını doğal buluyorum. Burada 7 puan verebiliriz ? dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e yaptığı çağrıyı ?doğal karşıladığını? söyledi. Diplomasi Muhabirleri Derneği'nce Rixos Otel'de düzenlenen kahvaltıda dış politika konularıyla ile bazı güncel iç gelişmeleri değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, ?Türk hükümetinin dış politikasına 10 üzerinden kaç puan veriyorsunuz?? sorusu üzerine konuya ekonomik açıdan, siyasal açıdan ve ekonomik-sosyal açıdan bakmak gerektiğini, kendisinin ise bir siyasal değerlendirme yapacağını belirterek, şöyle devam etti:

?Ben 10 üzerinden 6 verilebileceği kanısındayım. Zayıf değil, ama iyi değil. Ekonomik açıdan bakarsanız ise, 10 üzerinden belki 4 vermek gerekiyor. AB açısından ise 10 üzerinden 4 verilebilir. Türk işadamlarının Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik açılımlarını doğal buluyorum. Burada 7 puan verebiliriz. ? Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e çağrısını doğal karşıladığını, benzer bir çağrıyı Sudan Devlet Başkanı'na da yapması beklentisini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ?Başbakan'ın çağrısını doğal karşılıyorum, halkın taleplerinin bir siyasetçi tarafından gözardı edilmesi veya dikkate alınmaması söz konusu olamaz. Tabii isteriz ki Sayın Başbakan aynı çağrıyı Sudan Devlet Başkanına da yapmış olsun.?

Kılıçdaroğlu, ?eksen kayması ? değerlendirmelerine değinirken ?Ben inaniyorum ki Ortadoğu halkları, eksen kaymasını ortadan kaldıracaktır. Bunlar demokrasiyi, özgürlüğü getirerek kaydığı söylenen ekseni yerine oturtacaklar ? dedi. Arap ülkelerinde ?AKP modeli?ne duyulan ilgi konusunda ?bunun aslında Türkiye'ye duyulan özlem? olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, CHP 'nin önerdiği ?Atatürk modeli?nin ise, AKP modelinden oldukça farklı olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, gerek Ortadoğu, gerekse Batı 'da insanların Atatürk'ten övgü ile sözettiklerine de işaret etti. Kılıçdaroğlu, Mavi Marmara olayını değerlendirirken, şöyle dedi: ?Tabii biz olsaydık izin vermezdik, böyle bir olaya izin vermezdik. Gazze'ye zaten yardım yapılıyor, Kızılay orada zaten. Eğer siz hükümet olarak gerçekten yardım yapmak istiyorsanız Kızılay'a her türlü desteği verebilirsiniz. Mavi Marmara olayında pek çok yasadışı işlem var. Sorumluluğu izin veren hükümete aittir ama tam tersine yeteri kadar sorgulanmadı. Tabii bu arada biz hükümeti eleştirirken 'İsrail iyi yaptı' gibi bir anlayışa sahip değiliz.?

Vize kalkması iyi

Bir gazetecinin AK Parti hükümetinin dış politikada neyi iyi, neyi kötü yaptığını sormasına karşılık da Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: ?Çok kötü yaptığı, keşke yapmasaydı dediğimiz olayların başında, aklıma Mavi Marmara geliyor. Tam bir beceriksizlik. Çok iyi yaptı dediğim bir olay da Suriye ile vizelerin kalkması, çok iyi bir olaydır.?

TALABANİ DAVET ETTİ

Kılıçdaroğlu, ABD'ye gitmeyeceğini bir heyet göndereceğini söyledi. CHP lideri Sosyalist Enternasyonel'de Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'den davet aldıklarını tarih denk düşerse Irak'a gitmek istediğini bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber