ÖSYM'den başörtüsüne parmak izi formülü/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Şubat 2011 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, Danıştay'ın başörtüsüyle sınava girişleri güvenlik gerekçesiyle durdurma kararına karşılık yeni güvenlik önlemleri aldı. 2011'in ikinci yarısından itibaren sınavlarda adayların parmak izi ve retinası alınarak kimlik kontrolü yapılacak

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Danıştay'ın sınavlarda adayların başörtüsüyle girişini güvenlik gerekçisiyle durdurma kararına karşı yeni güvenlik önlemleri aldı. 2011 yılının ikinci yarısından itibaren ÖSYM'nin gerçekleştireceği sınavlarda adayların kimlik tespiti, parmak izi ve retina taramasıyla yapılacak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya skandalının ardından göreve gelen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ilk kez basının karşısına geçerek yeni güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi.

GÜVENLİĞE ENGEL DEĞİL

Danıştay'ın başörtüsüyle sınava girişlerin sınav güvenliğini bozacağı yönündeki iddialarına karşılık ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, şunları söyledi: "Hukukun üstünlüğüne saygılıyız ancak sınavlarda adayların başörtüsüyle sınava girmesinin güvenlik açısından engel teşkil edeceğini düşünmüyorum. Sınavlarda güvenliği parmak izi ve göz taramasıyla daha ileri bir seviyeye taşıyacağız. 2011 yılı ikinci yarısından itibaren deneme çalışmalarına başlayabilecek noktadayız. Bu sistemin mali yükü ÖSYM'nin kaldırabileceği orandadır" dedi. Adayların sınav sonrası cevap kâğıtlarına ilişkin artan şikâyetlere karşı da ÖSYM yeni bir uygulama başlatacak. Adayların optik okuyucuda okunan cevap kâğıtları sınav sonucu açıklandıktan 5 gün sonra internetten ulaşılabilecek. İlk uygulama TUS İlkbahar Dönemi sınavında gerçekleştirilecek. Demir, yeni bilişim sistemleri sayesinde elektronik sınavla, randevuyla sınavları gerçekleştirebileceklerini açıkladı. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere kurulan elektronik sınav merkezleriyle farklı günlerde adaylara eş değer sınavların yapılabileceğini belirten Demir, bu yöntemin öncelikle yabancı dil sınavlarında uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

SUİSTİMALE İZİN YOK

ÖSYM Başkanı Demir, sınav raporlarında en çok suiistimalin tuvalet gerekçesiyle yapıldığına dikkat çekerek, adayların sınav boyunca tuvalete gitmelerine izin verilmeyeceğini kaydetti. Doktordan rapor alan adaylara her türlü kolaylığı sağlayacaklarını belirten Demir, "Ancak koridorları pazar yerine dönüştüren görüntüleri artık istemiyorum" diye konuştu. Prof. Demir, KPSS soruşturmasının sonuçlarına ilişkin kendisine resmi ya da gayri resmi bir sonucun henüz ulaşmadığını belirterek, "Sınav sorularını hazırlayan komisyonda bir değişiklik söz konusu değil. Suçlu ortaya çıkıncaya kadar tüm ÖSYM personelinin masum olduğuna inanıyorum. Soruların içerden sızdırıldığına ilişkin sevimsiz iddiaların da gerçek olduğuna inanmıyorum" dedi.

YÜZDE YÜZ GÜVENLİ OLACAK

Sınav öncesi ve sonrasında her türlü çalışma yüzde yüz güvenli ve güvenilir olacak.

Kriptolu ve e-imza ile sınav sürecinde bilgi akışı kontrol edilecek.

Sınav soruları ve değerlendirmesi bireysel müdahaleye kapatılacak ve tamamen otomatik yapılacak.

Yapılan her işlem silinmez ve değiştirilmez şekilde kaydedilecek.

Kurum içi ve dışı her türlü bilgi akışı uluslararası bilgi güvenli standartlarında gerçekleştirilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber