Devlet Bakanı Atalay, TİKA'yı tanıttı

Haber Giriş : 30 Mart 2005 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA), 2004 yılında Türkler'in ağırlıkta olduğu bölgeler başta olmak üzere, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasya'da 500'e yakın projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Atalay, yakın tarihe kadar "teknik yardım alan" Türkiye'nin TİKA'nın kurulmasıyla birlikte "teknik yardım eden" ülke durumuna geldiğini kaydetti.

Atalay, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) 2004 yılı faaliyetlerini anlatmak amacıyla, Etap Altınel Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. TİKA'nın, Doğu Bloğu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'nin (SSCB) dağılması sonucunda, Orta Asya, Kafkasya, Karadeniz ve Balkanlar'da ortaya çıkan yeni bağımsız devletlerin kalkınma çalışmalarına yardım sağlamak amacıyla 1992 yılında kurulduğunu belirten Atalay, yeni bağımsız devletlerle Türkiye arasındaki geçmişten gelen tarihi ve kültürel bağların, bu ülkelerle hemen hemen her alanda işbirliğinin geliştirilmesini de gündeme getirdiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir teşkilat olarak kurulan TİKA'nın, 1999 tarihinde Başbakanlığa bağlandığını ifade eden Atalay, "TİKA'nın kuruluş amacı, başta Türk dilinin konuşulduğu ülkeler ve Türkiye'ye komşu ülkeler olmak üzere, gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak, bu ülkelerle ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında işbirliğini projeler ve programlar aracılığıyla geliştirmektir" dedi.

Yakın tarihe kadar teknik destek alan Türkiye'nin TİKA'nın kuruluşuyla birlikte teknik destek veren ülke durumuna geldiğini anlatan Atalay, şunları söyledi:

"TİKA'nın amacı, gelişme yolundaki ülkelerle ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim işbirliğini, bu ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunacak projelerle geliştirmektir. Bununla birlikte gelişme yolundaki ülkelerin kalkınma hedefleri ve ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim işbirliği ve yardım konularını belirlemek ve bu amaçla gerekli proje ve programları hazırlamak veya özel kuruluşlara hazırlatmak TİKA'nın önemli bir misyonudur. TİKA, gelişme yolundaki ülkelerin bağımsız devlet yapılarının geliştirilmesi, mevzuatın hazırlanması, kamu görevlilerinin yetiştirilmesi, serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde bankacılık, sigorta, dış ticaret, bütçe ve vergi sistemi gibi alanlarda ihtiyaç duyacakları yardımları sağlamak, bu ülkelere uzmanlar gönderilmesi, bu ülkelerden gelecek eleman ve öğrencilerin eğitim ve staj görmesi, bu kişilere burs tahsis edilmesi amacıyla gerekli düzenlemeleri ve koordinasyonu yapıyor. TİKA, eğitim ve kültür alanlarındaki işbirliği programlarının, yurtdışında, Türk Kültür Merkezleri aracılığıyla yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri gerçekleştiriyor. Diğer taraftan TİKA, ana hizmet ve görevleriyle ilgili konularda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlıyor."

TİKA'nın Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasya'daki 15 ülkede Koordinasyon Ofisleri'nin bulunduğunu belirten Atalay, ofis açılması çalışmalarının büyük bir hızla sürdüğünü kaydetti. Atalay, TİKA'nın Türkiye'deki yardım kuruluşları ve uluslararası sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaptığını vurgulayarak, TİKA'nın çalışmalarının yardım götürülen ülkelerde memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Atalay, TİKA'nın söz konusu ülkelerde, eğitim, sağlık, turizm, göçmenlere yardım, içilebilir su temini, çocukların durumunun iyileştirilmesi, hayvancılık, ormancılık ve tarım projeleri başta olmak üzere 2004 yılında 500'e yakın projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber