Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Çiçek açıklama yaptı/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2011 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, muhalefetin Balyoz davasında yargılama sürerken hakimlerin değişmesi ve tutuklamaların da bu değişimin ardından olduğu yönündeki eleştirileriyle ilgili olarak, bu konuda kamuoyunun tereddütlerini gidermek için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) açıklama yapması çağrısında bulundu.

Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, bugünkü Bakanlar Kurulu'nun gündeminde kanun tasarıları olduğunu, ancak Meclis'in çalışma takvimini dikkate alarak mecbur kalmadıkça kanun tasarısı sevk etmeyeceklerini söyledi. Çiçek, görüştükleri bazı kanun tasarıları olduğunu, ancak bununla ilgili şu anda açıklama yapmaya gerek görmediklerini de ifade ederek, toplantıda ayrıca AB ile ilgili Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın sunum yaptığını bildirdi. Çiçek, bugünkü

toplantıda daha çok iç ve dış gelişmeler ve ilgili genel politik durumla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını söyledi.

"TUTUKLAMALARI GÖRÜŞMEDİK"

Balyoz davası kapsamında tutuklanan muvazzaf subayların açığa alınıp alınmayacağı ve savunma avukatlarının çekilmesi konusunun sorulması üzerine, konunun önemli bir olay olduğunu belirten Çiçek, ancak bunun bir yargısal faaliyet olduğunu söyledi. Çiçek, şunları kaydetti:

"Yargısal faaliyetin toplumun gündeminde olması hükümetin de gündeminde olacağı anlamına gelmez. Zaten bu tartışmalarla ilgili yapılabilecek hukuki usul ve esaslar Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belli. Yapılabilecek iş, bu karara karşı bir başka mahkemede tutukluluğa itirazdır. Zaten bunun yapılabileceği anlaşılıyor. Dolayısıyla yargısal bir faaliyetle ilgili olarak ve kamuoyunun belli kesiminin tartıştığı bir konuyu, hükümete sorarsanız ve hükümetten bir cevap beklerseniz, kabul etmek gerekir ki yargısal

bir faaliyetin merkezine hükümeti getirmiş olursunuz. Bu, tümüyle yanlış olur. Biz, bu yargısal faaliyetin tümüyle dışındayız. Tutuklama talep eden yargının bir unsuru savcı, kararı veren mahkeme. Bunda itiraz edilen yönler varsa, bu tutuklamaların haksız olduğu, doğru olmadığı, hukuksuz olduğu ya da gerek olmadığı yönünde bir kanaat varsa bunun da karara bağlanacağı yer bir yargı merciidir. Onun için bizim bu konuyla ilgimiz yok. İçeriğiyle ilgili de ayrıntılı bilgimiz zaten yoktur. Onun için mahkeme ne

karar verirse biz de kamuoyuyla beraber bunu bileceğiz ve netice ne ise onu hep beraber görmüş olacağız. Bakanlar Kurulu gündeminde tutuklamalarla ilgili herhangi bir konu hükümette görüşülmemiştir, görüşülmesi de hukuken doğru değildir."

HSYK'YA 'AÇIKLAMA YAPIN' ÇAĞRISI

Çiçek, Balyoz davasında yargılama sürerken hakimlerin değişmesi ve tutuklamaların da bu değişimin ardından olduğu yönündeki muhalefetin eleştirilerin hatırlatılması üzerine bu konuda HSYK'nın bir açıklama yapabileceğini söyledi. Bu konu kamuoyunda tartışılıyorsa bu açıklamanın HSYK tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Başkanlıkları değişen mahkemelerle ilgili ifade edeyim ki, mahkeme başkanları bildiğim kadarıyla oy birliği ile değişti. Bu önemlidir. Orada çoğulcu bir yapı var. Danıştay'dan gelen var, Yargıtay'dan gelen var, ilk derece mahkemelerinden gelen var, başka yerden gelen var, barolardan gelen var. Demek ki orada hakikaten oy birliği ile çıktığına göre 21-22 kişilik kurulda bir konu oy birliği ile karara bağlanıyorsa, ortada değişmeyi gerektirecek bir durum var demektir. Onu herhalde HSYK, kamuoyunda böyle

bir tereddüt varsa bu davalarla ilgili olarak bunu ortadan kaldırmak da onların görevidir. Açıklama yaparlarsa iyi olur. Bu sorunun cevabını ben veremem. Ama kamuoyuna yansıyan şekliyle ifade ediyorum, isterseniz buradan da bir çağrı yapmış olalım, kamuoyunda bir tereddüt kalmasın, HSYK bir açıklama yapsın, uygun görüyorsa."

CHP'NİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURUSU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargı reformu paketini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Çiçek, "Muhalefetin Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi kendi haklarıdır. Buna saygı duyarız, o noktada söyleyeceğimiz bir şey yok. Daha evvel de başka çıkan yasaları götürdüler. Nihai kararı Anayasa Mahkemesi verir. O konuda bir şey demem" dedi.


Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü.


TOPLANTI BAŞLADI

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 14.00'de başladı. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıda, Mısır'daki gelişmeler, AB ile ilişkiler ve ekonomiyle ilgili konuların ele alınması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber