Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Danışma Kurulunda ilginç kriter

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Şubat 2011 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsize 'Gurbet Kurulu' yasak

Geçtiğimiz yıl kurulan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Danışma Kurulu'nda ilginç kriter. İşsiz ve genç gurbetçi kurula üye olamayacak.

Aralık ayında yürürlüğe giren yasaya göre, oluşturulacak kurulda; Başbakan veya ilgili bakan başkanlığında Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Ulaştırma, Çalışma Bakanlıkları ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler bulunacak.

Ayrıca, yurt dışında Türk vatandaşların yoğun bulunduğu yerlerden belli sayıda üyeler, başkanın teklifi ve Kurul Başkanı'nın oluruyla dört yıllığına seçilecekler.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarını tespit ederek çözüme ilişkin projeler üretecek olan kurul üyeleri, Türkiye ile köprü görevi üstlenecek. İmaj çalışması da üyelerin görevleri arasında olacak.

Kurul üyeliği için belirlenen kriterler ise tartışma yarattı. Buna göre 'işsizlik sigortası' veya 'sosyal yardım'dan faydalanıyor olmak, kurul için başvuruda bulunmaya engel.

Üyelik için müracaat edenlere milletvekili yaşı kriteri de konuldu. Başvurularda 25 yaşında veya daha büyük olma şartı aranıyor.

Danışma Kurulu'nda görev yapacakların, başvurdukları ülkede Türk vatandaşlarının yararlanacağı sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal uyum, eğitim ve benzeri alanlarda görev almış olmaları gerekiyor. Ayrıca o ülkede en az 5 yıllık ikamet şartı da aranıyor.

Plana göre, kurul üyeliği için başvurular 25 Mart'a kadar alınacak. Müracaatlar, Türkiye Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu'na yapılabilecek. Hakkı KURBAN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber