Elektrik tasarrufunun püf noktaları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2011 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir Özel Fırat İlköğretim Okulu öğrencilerinden Saliha Turan ve Ramazan Salman tarafından yapılan proje çalışmasıyla bir evde, fişi çekilmeyip stand by konumunda bekletilen lektronik cihazların harcadığı elektriğin yıllık 108 lirayı bulduğu hesaplandı.

Turan ve Salman, projeye veliler arasında enerji kullanımı anketi yaparak başladı. Elektronik cihazların kullanıldıktan sonra fişten çekilip çekilmediği, lambaların boşuna yandığı saatler gibi bilgilere ulaştı. Öğrenciler, ankete katılanların yaklaşık yüzde 70'inin, elektronik cihazları işi bittikten sonra kapatmadığını söylediğini belirtti.

Salih Turan, ankete katılanların büyük bölmünün cihazların standby durumunda harcadığı enerjinin yüksek olduğunu bilmediğini gördüklerini ifade etti. Projeyle öncelikle ebeveynleri, sonra da arkadaşlarını bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Turan, "Çalışmalarımıza daha rahat bir şekilde ulaşılabilmesi için 'www.enerjinkalsin.com' adlı bir site tasarladık. Sitesimizi, isteyenler eğitim amaçlı da kullanılabilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber