MEB, sivil savunma uzmanlarının idari statüleri, görevleri, denetim ve eğitimlerini

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Şubat 2011 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı 29/09/2010 tarihli, 3344 sayılı, "Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri, Görevleri, Denetim ve Eğitimleri" konulu ve 2010/58 nolu Genelge ile Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri, Görevleri, Denetim ve Eğitimlerini belirledi.

Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının 29/09/2010 tarihli, 3344 sayılı, "Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri, Görevleri, Denetim ve Eğitimleri" konulu ve 2010/58 nolu Genelgelerinde; "29/05/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 25 inci maddesi ile sivil savunma ve seferberlik hizmetlerinin planlama ve yürütme görevi Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşların da; İdari ve Mali işler, Destek Hizmetleri veya bu amaçla kurulmuş hizmet birimleri tarafından yürütüleceği hükme Bağlanmıştır. Bakanlığımızda bu görev İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.

05/08/2010 tarihli ve 27663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri Görevleri Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı sivil savunma uzmanlarının idari statüleri, görevleri, denetimleri ve eğitimlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenmiştir.

Buna göre;

1.Sivil savunma uzmanlarının idari Statüleri;

Bakanlığımız merkez teşkilatında sivil savunma, seferberlik ve savaş hali hizmetleri ile afet ve acil durum hizmetlerinin koordinasyonu İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanına, taşra teşkilatınca ise İl Milli Eğitim Müdürüne doğrudan bağlı olarak görev yapan sivil savunma uzmanlarınca yürütülür. Bakanlığımız merkez ve taşra Teşkilatında; sivil savunma uzmanları, şube müdürü görev, yetki ve sorumluluklarına sahiptir. Birden fazla sivil savunma uzmanı bulunan merkez ve taşra teşkilatında uzmanlardan birisinin; şube müdürü yetki ve sorumluluğunu taşımak kaydıyla hizmet yetkilisi olarak görevlendirilmesi gerekmektedir.

Sivil savunma uzmanı kadrosu boş bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde sivil savunma uzmanı atanana kadar, şube müdürü niteliklerini taşıyan bir personel, valilik onayı ile sivil savunma amiri olarak görevlendirilecektir.

2.Sivil savunma uzmanlarının görevleri;

a)Sivil savunma planlarını hazırlamak ve bu planları güncellemek,
b)Kurumun tahliyeye ilişkin planlamasını koordine etmek,
c)Sivil savunma servislerinin kuruluşunu sağlamak ve eğilimlerini yaptırmak,
ç) Afet sivil savunma ve acil durum hizmetleri için gerekli olan araç, gereç ve malzemenin tedarik ve teminini, ilgili birimlerle koordine ederek planlamak, mevcutların bakım ve korunmalarının takibini yapmak.
d)Afet, sivil savunma, acil durum ve seferberlik hizmetleri için gerekli ödeneği ilgili birimlerle koordine ederek belirlemek ve bütçeye konulmasını sağlamak,
e)Afet ve acil durum hallerinde müdahaleyi koordine etmek ve üst yöneticileri bilgilendirmek.
i) Hizmetlerle ilgili mevzuat, yayın ve direktifleri incelemek ve bunların gereklerini yerine getirmek,
g) Yönetmelikte belirtilen görevlerin verine getirilmesi amacıyla; Bakanlık ile Afet ve
Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum
Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,
g) Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer savunma ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
h) 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerinin; Kurumunda uygulanmasını takip etmek ve yangın önleme tedbirlerini denetlemek.
ı) Kurum içerisinde ikaz ve alarm haberlerinin alınıp verilmesi ve siren sisteminin işletilmesine ilişkin işlemleri yürütmek.
i) Kurumun sığınaklarla ilgili hizmetlerini düzenlemek ve yürütmek,
j) Afet, sivil savunma, acil durum, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehdit ve tehlikeler, koruyucu güvenlik ve ilk yardım konularında kurum personeli denetimine tabi özel kuruluş personeline eğitim vermek.
k) Afet, sivil savunma, acil durum ve seferberlikle ilgili düzenlenen tatbikatlarda kurumu adına sekretarya hizmetlerini yapmak, bu konularla ilgili kurumda tatbikatlar düzenlenmesini ve yürütülmesini sağlamak,
l)Bakanlık denetimine tabi taşra teşkilatı ile özel kuruluşlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tabi okul ve kurumlarda yürütülen afet, sivil savunma, acil durum, seferberlik ve koruyucu güvenlik hizmetlerini denetlemek,
m)Seferberlik ve savaş hazırlıkları ile ilgili iş ve işlemlerini yapmak ve yaptırılmasını sağlamak,
n) Bakanlığın Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin sekretarya hizmetini yapmak. İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ile koordinasyonu sağlamak,
o) Koruyucu güvenlik hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak, kurumun üst amiri adına hizmetin takip ve denetimini yapmak.
ö) İlgili mevzuat uyarınca kurumun üst yöneticisi tarafından verilen görevleri yapmak, şeklinde belirlenmiştir.
Sivil savunma uzmanlarına ikili Yönetmelikte yer almayan herhangi bir görev verilmez.

3. Sivil savunma amiri;

İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile okul ve kurum müdürlüklerinde bir personel; 05/06/1964 tarihli ve 6/3150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sivil Savunma ile İlgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme. Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğünün 67 inci maddesi uyarınca birim amirince, sivil savunma amiri olarak görevlendirilecektir. Sivil savunma, seferberlik ve savaş hali hizmetleri ile afet ve acil durum hizmetlerinin koordinasyonuna ait iş ve işlemler sivil savunma amirince yürütülecektir.

4.Sivil savunma uzmanlarının yetki ve sorumluluğu;

Sivil Savunma Uzmanları, yukarıda belirtilen görevleri, ilgili mevzuat çerçevesinde yapmaya, yaptırmaya, denetlemeye takip ve kontrol etmeye yetkili ve sorumludur.

5.Sivil savunma uzmanının nakil ve yer değiştirmesi;
İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan ve yer değiştirecek olan veya naklen başka kurum ve kuruluşa ataması yapılacak sivil savunma uzmanlarına ait tekliflerin Bakanlığımız İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına yapılması gerekmektedir.

6.Sivil savunma uzmanlarının ve sivil savunma amirlerinin eğitimi:

Sivil savunma uzmanlarının eğitimi 25/7/1983 tarihli ve 83/6854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Eğitimi Genel Planı esas alınarak aşağıdaki şekilde yapılır:

a)Bu göreve ilk defa atananların eğitimleri Afet ve Acil Durum Yönetimi Eğitim Merkezinde yapılır.
b)Halen görevde bulunanların hizmet içi eğitimleri ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığınca yayımlanacak eğitim programı çerçevesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Eğitim Merkezinde veya Başkanlığın uygun göreceği yerlerde yapılır.
c)Eğitim programına yasal mazeretler dışında katılım zorunludur.

Sivil savunma amirleri, Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi, il afet ve acil durum müdürlükleri ile kurumların sivil savunma uzmanlarınca açılan sivil savunma amirleri kurslarında eğitilir.

7. Sivil savunma uzmanlarının denetimi;
Sivil savunma uzmanları;
a)Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı veya Başkanın görevlendireceği personel,
b)Vali veya görevlendireceği personel,
e) Kurumun üst yöneticisi, müfettişleri veya denetçileri, tarafından denetlenir.

Ayrıca gerekli görülmesi halinde taşra teşkilatında görevli bulunan "sivil uzmanları" üst yöneticinin görevlendireceği personel tarafından denetlenir.

8. Kurumun üst yöneticisinin görevi;

Sivil savunma, afet, acil durum, seferberlik ve koruyucu güvenlik hizmetlerinin düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesinden kurumun üst yöneticisi yetkilidir, Üst yönetici bu görevi sivil savunma uzmanları eliyle yerine getirir.

Sivil savunma hizmet ve faaliyetlerinin yürütülmesi için büro, yeterli sayıda personel, gerekli araç, gereç ve malzeme ilgili kamu, kurum ve kuruluşunca sağlanır.

Bu hüküm doğrultusunda, İl Milli Eğitim Müdürlüklerince sivil savunma bölümü oluşturulması, sivil savunma uzmanlarının veya görevlendirilen personelin görevlerini yukarıda açıklanan mevzuat doğrultusunda; zamanında, aksatılmadan yapabilmesi bağlamında sivil savunma, seferberlik, koruyucu güvenlik hizmet ve faaliyetler için:

a)Gerekli araç, gereç ve malzemenin acilen temin edilmesi,
b)Yeterli sayıda itimat edilen, ketum ve güvenilir personelin görevlendirilmesi.
c) Sivil savunma uzmanlarının yürüttükleri görevin gizlilik arz etmesi nedeniyle, müstakil oda temin edilmesi ve odayla ilgili iç ve dış güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan sivil savunma uzmanlarıyla ilgili işve işlemlerde yukarıda belirtilen esaslara göre hareket edilmesini, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilerek yanlış uygulamalara sebebiyet verilmemesini önemle rica ederim." açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber