Tıbbi sekreterlik kursları açılamayacak

22 Eylül 2009 tarihinde yaptığımız haberde "Resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, çok sayıda mezun olmuş aday var iken, tıbbi sekreterlik kursları adı altında bir kaç aylık eğitime tabi tutulan adayların istihdam edilmesinin, bu mesleğin eğitimini alan tıbbi sekreterlerin tepkisine neden olduğuna" dikkat çekmiştik. MEB, 10 eylül 2010 tarihinde yayımladığı genelge ile sağlık meslek liselerinde eğitim-öğretimi yapılan alan/dallar ile tanımları özel kanunlarla düzenlenmiş meslek alan/dallarında, geliştirme ve uyum kursları dışında meslek kursu açılmayacağına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2011 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 21/01/2011 tarihli, 136 sayılı ve "Meslek Edindirme Kursları" konulu yazıları ile Sağlık meslek liselerinde eğitim-öğretimi yapılan alan/dallar ile tanımları özel kanunlarla düzenlenmiş meslek alan/dallarında, geliştirme ve uyum kursları dışında meslek kursu açılamayacağını belirtti

Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının 21/01/2011 tarihli, 136 sayılı ve "Meslek Edindirme Kursları" konulu yazılarında; "Mersin Valiliğinin 17.01.2011 tarih ve B,0,4.MEM.4.33.00,02.6iQ/1469 sayılı yazısı ekinde gönderilen 22.12.2010 tarih ve 2010/5 Karar nolu il istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Kararı ile "Tıbbi Sekreterlik" meslek kursu açılması planlanmıştır.

10.09.2010 tarih ve 4611 sayılı 2009/69 Genelgenin 6. maddesinde "Sağlık meslek liselerinde eğitim-öğretimi yapılan alan/dallar ile tanımları özel kanunlarla düzenlenmiş meslek alan/dallarında, geliştirme ve uyum kursları dışında meslek kursu açılmaması," kararı bulunmaktadır.

Başkanlığımıza bağlı sağlık meslek liselerinde eğitim ve öğretime devam edilen alan/dallar içinde; "Sağlık Hizmetleri Sekreterliği Alanı, Tıbbi Sekreterlik dalı, Diş Protez Alanı Diş Protez Teknisyenliği dalı, Radyoloji Alanı, Radyoloji Teknisyenliği dalı, Acil Sağlık Hizmetleri Alanı, Acil Tıp Teknisyenliği dalı, Anestezi ve Reanimasyon Alanı, Anestezi Teknisyenliği dalı, Çevre Sağlığı Alanı, Çevre Sağlığı Teknisyeni dalı, Hemşirelik Alanı, Ortopedik Protez ve Ortez Alanı, Ortopedik Protez ve Ortez Teknisyenliği dalı, Tıbbi Laboratuvar Alanı, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği dalı" bulunmaktadır.

Adı geçen meslek kursu ile ilgili 10.09.2010 tarih ve 4611 sayılı 2009/69 Genelge, esaslarına uyulması ve sonuçtan Başkanlığımıza Bilgi verilmesi hususunda;" açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu


ÖZKURDER'İN AÇIKLAMASI

Konu :Tıbbi sekreterlik

MEMURLAR.NET

Ankara, 17.02.2011

İlgi:www.memurlar.net web sitenizdeki ?Tıp Sekreterliği? haber yazınız

Web sitenizde 17.02.2011 Perşembe günü vermiş olduğunuz ?Tıp Sekreterliği? haberiyle ilgili bir düzeltme talebimiz bulunmaktadır. Haberinize konu teşkil eden yazı M.E.B. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nın Mersin Valiliği'ne göndermiş olduğu bir yazıdır.Yazı içeriği ile sizin haber başlığı ve içeriği ilk bakışta doğru olmasına rağmen anlam itibariyle çok önemli bir eksiklik bulunmaktadır.

Bunları şu şekilde ifade etmek istiyorum.

Ülkemizde mesleki kurs eğitimleri 2 grup halinde toplanmaktadır.

Bunlardan:

1.Grup: Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne (5580 Sayılı Kanuna) bağlı olarak faaliyet sürdüren ?Muhtelif Kurslar?.Bu grup kurslar paralı eğitim yaparlar.

2.Grup:Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ?Halk Eğitim Merkezleri? ve bunlarla protokol yaparak eğitim yapan meslek liseleri vb. kuruluşlardır.Bu grup kurumlar parasız eğitim yaparlar.

2. Genelgede ifade edilen kurumlar 2. grup kurumları olarak belirtilen Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan kurumlardır. M.E.B. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nın Mersin Valiliği'ne göndermiş olduğu yazıda konu net anlaşılamadığından, bu konuda tarafınızca sehven hata yapılmıştır. Yazınızdan çıkan algılama sanki tüm kurumları kapsar gibi bir sonuçtur.

3. Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bakan onaylı 10.09.2009 tarih ve 4611 Sayılı Genelge incelendiğinde bu konunun sizin tarafınızca da anlaşılacağı görülecektir. Ekte bu genelgeyi gönderiyoruz. Konu hakkında Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden bilgi alınabilecektir.

4.Haberiniz geniş bir yankı bulmuştur.?Muhtelif Kurslarda? eğitime devam etmekte olan ya da etmeyi düşünen kursiyerler yanlış anlamadan dolayı tedirgin olmuşlardır.

5. Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne (5580 Sayılı Kanuna) bağlı olarak faaliyet sürdüren ?Muhtelif Kurslar? net ve kesin olarak bu kapsam içerisinde değildir.Özel öğretim kurumlarında (muhtelif kurslarda) verilecek eğitime ilişkin programlar Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından verilmekte, il milli eğitim müdürlükleri de bu programların uygulama ve belgelendirmesini yapmaktadırlar. Ne Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, ne de M.E.B. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nın uygulama ve kararları Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nü ve kendisine bağlı kursları bağlamamaktadır.

6. Şu anda Türkiye genelinde ?Muhtelif Kurslar? Tıp Sekreterliği eğitimleri devam etmektedir, kesinlikle iptal söz konusu değildir.

Orhan SÜT

ÖZKURDER

Yönetim Kurulu adına

2. Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber