Dünyanın önde gelen üniversite hocalarının verdiği dersleri Türkçe olarak takip mümkün

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Şubat 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) başlattığı ?Açık Ders' projesi ile başta Massachusetts Institute of Technology (MIT) olmak üzere dünyanın önde gelen üniversite hocalarının verdiği dersleri Türkçe olarak takip etmek mümkün. TÜBA'nın, MIT'nin öncülüğü ve UNESCO'nun desteğiyle hazırladığı proje ile öğrenciler internet üzerinden istediği dersi izleyebiliyor.

TÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat'ın müjdesini aylar önce Hürriyet'te verdiği ?Open Courses' (Açık Ders) projesi başladı. TÜBA'nın resmi internet sitesinden ve programa üye üniversitelerin internet adreslerinden takip edilebilecek dersler aracılığıyla dünyanın ve Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin en iyi hocalarından ders almak mümkün hale geldi. Projeye göre, başta MIT olmak üzere anlaşma sağlanan üniversite hocaları ders anlatıyor ve bunlar canlı olarak kaydediliyor. Daha sonra bu dersler Türkçe'ye çevrilerek bilgisayara konuluyor ve dileyen öğrenci dilediği dersi takip edebiliyor.

TÜBA; MIT'den sonra ?Açık Ders' projesini gerçekleştiren ikinci bilimsel kuruluş oldu. UNESCO'nun da desteklediği projeye, şu anda 59 üniversite bağlanmış durumda. TÜBA'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, ?Açık Ders sistemi, öğrencilere farklı seçenekler sunmanın ötesinde üniversitelerde eğitimin kalitesini yükseltmeyi? ve ?herkese açık olan dersler aracılığıyla hayat boyu eğitim? sağlamayı amaçlıyor.

Boş ders yok

TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat, projenin önemini vurgularken Hürriyet'e şunları söylemişti: ?Bunu ilk kez MIT yaptı. Branşlarında uzman olan bilim insanları ders anlatıyor ve bunlar bilgisayara konuluyor. Siz bilgisayarın düğmesine basıyorsunuz ve branşının en iyi hocası karşınıza çıkıp size ders veriyor. Türkiye'nin veya dünyanın neresinde olursanız olun buna ulaşabiliyorsunuz. Böylece boş geçen ders olmuyor, bir de en iyi hocalar ders vermiş oluyor.? TÜBA'nın ders kitapları projesi de buna destek mahiyetinde zaten. TÜBA, dünyadaki en iyi ders kitaplarını tercüme ettirip öğrencilere dağıtıyor. Böylece öğrenciler, sadece dünyanın en iyi hocalarına değil, en iyi ders kitaplarına da ulaşmış oluyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber