Aksu, Sütçüler Kaymakamı'na inceleme başlattı

Haber Giriş : 31 Mart 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, "Ermeni soykırımı"na ilişkin sözleri nedeniyle ilçedeki kütüphanelerden Orhan Pamuk'un kitaplarının toplatılarak imha edilme emrini vermesi üzerine inceleme başlattı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Isparta Valiliği'ne konunun incelenmesi için yazılı talimat gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de gazetecilerin soruları üzerine, Sütçüler Kaymakamı'nın bu girişimine tepki göstererek, "Bence artık Türkiye'de bir yazara yasak koymak kesinlikle telaffuz bile edilmemesi gereken bir şeydir" dedi.

ÇELİK: AYIP BİR UYGULAMA
Türkiye'nin geçmiş yıllarda bu tür "ayıplar" yaşadığını ifade eden Çelik, "Bir yazarın kitaplarında ileri sürdüğü görüşler, fikirler sizin düşüncelerinizle taban tabana zıt olabilir ama bu sizin onun kitaplarını tamamen toplatmanız, yakmanız gerektiği anlamına gelmez" diye konuştu. Çelik, "2005 yılında ve bizim medeni dünyayla entegre olmaya çalıştığımız bir dönemde bu kesinlikle bize yakışmaz. Demokrasi çoğulculuk adına bunu doğru bulmuyorum" dedi. Emir sonrası kitaplıklarda Pamuk'un kitaplarının çıkmaması üzerine Kaymakam Altınpınar, "Keşke yazıyı yazmadan önce ilçede Pamuk'a ait kitap olup olmadığını araştırsaydım diye düşünüyorum" demişti.

İLÇE HALKI BÖLÜNDÜ
Öte yandan kaymakamın kararı ilçe halkını da böldü. Birçok kişi, Kaymakam Altınpınar'ın bu girişimini haklı görüp desteklerken, karşı görüşte olanlar da Kaymakam Altınpınar'ın bu yönde yazı yazmasının doğru olmadığı görüşünü savundu. Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Muharrem Özsüt ise 10 Nisan Pazar günü Sütçüler'de 'Bayrak Mitingi' düzenleme kararı aldıklarını açıkladı. Bu mitingde Orhan Pamuk'u da protesto edeceklerini belirten Özsüt, bulunursa kitapların yakılacağını söyledi. Özsüt, "Türk halkına yapılan saldırıyı kınayacağız" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber