Adli kolluk karakollarda kuruluyor

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Gümrük birimlerinde, savcının emir ve talimatları doğrultusunda soruşturma yapacak adli kolluk çalışmaları tamamlandı. Adli kolluk yalnız karakollarda kurulacak, mevcut imkanlar ölçüsünde personel görevlendirilecek.

Terör, asayiş, ve organize suçlar gibi birimlerde ayrı bir adli kolluk birimi kurulmayacak. Adli kolluk personelinin sorumluluğu ve sicili savcı tarafından değil, bağlı bulunduğu birim amirince düzenlenecek. Özlük hakları ise bağlı bulunduğu teşkilat tarafından yerine getirilecek.

Savcıya bağlı soruşturma birimi olan adli kolluğa ilk kez Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer verildi. İçişleri ve Adalet bakanlıklarınca oluşturulan Adli Kolluk Komisyonu da çalışmalarına son noktayı koydu. Hazırlanan yönetmelik İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından da imzalandı.

Yönetmelik, polis ve jandarma karakolları ile Sahil Güvenlik'in bot komutanlığının bulunduğu, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün ise müstakil bölge ve kısım amirlikleri bulunan yerlerde, adli kolluk kurulacak. Ancak bu birimlerin haricinde il emniyet müdürlükleri ile jandarma komutanlıklarındaki organize suçlarla mücadele, terör ve asayiş gibi birimlerde savcıya bağlı ayrı bir adli kolluk yapılanmasına gidilmeyecek.

Adli kolluğa verilecek sicil konusuna da yönetmelikle açıklık getirildi. Adli kolluk savcıya bağlı, savcının emir ve talimatları doğrultusunda görev yapacak. Ancak adli kolluğun sicil amiri savcılar olmayacak. Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda o yerdeki adli kolluğun sorumluları hakkında bir değerlendirme raporu düzenleyecek. Savcılar tarafından hazırlanan raporlar ilgilinin sicilinin düzenlenmesinde dikkate alınacak. Adli kolluk olarak görevlendirilen personel, adli görevlerin haricindeki hizmetlerde üstlerinin emrinde görev yapacak. Bu kişiler, ?Ben adli kolluğum, önleyici görevlerde bulunmam? diyemeyecek. Soruşturma işlemleri de savcının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adli kolluğa yaptırılacak. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı sözlü olarak da adli kolluğu harekete geçirebilecek. Savcının talebi halinde asayiş, terör ve organize suçlarla mücadele gibi birimler adli kolluk görevini yerine getirebilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber