Sınav kaygısını kontrol altına alın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2011 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin sınavlarda yaşadığı kaygının iyi yönetilmesini öneren uzmanlar, kontrolsüz kaygının büyük başarısızlıklara sebep olacağı uyarısında bulunuyor.

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Klinik Psikoloğu Canan Sayıoğlu, çoğu kişinin bildiğinin aksine kaygı, endişe ve sıkıntı duygularının hayatı güzelleştirebileceğini söyledi. Kaygının hayatta kalmak için en önemli duygulardan biri olduğunu ifade eden Sayıoğlu, "Kaygı olmazsa kişi fazla rahatlıktan 'daha iyiyi' yapmak için çaba göstermez." dedi. Beğenilmeme kaygısının insanı kendisine bakım yapmaya zorladığını hatırlatan Sayıoğlu, şöyle konuştu: "Yalnız kalmak kaygısı bizim arkadaş edinmemiz için işaret verir. Bilmediğimiz bir yere giderken 'ya kaybolursam?' diye hafiften kaygılanarak yanımıza harita, pusula, cep telefonu gibi önlemler almak hayatımızı kurtarabilir. Kaygı bazen de sınavlar konusunda ortaya çıkıp, bazıları için 'daha fazla bilgi edin ve pratik yap( çağrısı yapar. Ne zaman ki bu çağrı, bir uyarıdan öteye geçip 'tehlike geliyor' alarmına döner, o zaman durum sınav kaygısı halini alır."

Kişilerin birbirlerine benzer şekillerde bu kaygıyı yaşadıklarını belirten Sayıoğlu, ellerde titreme, terleme, baş dönmesi, karın ağrısı, gözlerde kararma, nefes alamama ya da dikkat dağınıklığı şeklinde benzer fizyolojik belirtilerin yanında düşünce içeriklerinin de ortak yanları olduğunu kaydetti. Öğrencilerin sınav öncesi kaygılarını işe yarar şekilde yönetmeleri için zihinsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal düzenlemeleri yapmalarının önemine değinen Sayıoğlu, "Bu yönetim becerisini kazanarak, kaygıyı istenen düzeylere düşürmek için zihinsel çalışma, nefes çalışmaları, gevşeme çalışmaları ve imgelemenin en etkili yöntemlerdir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber