MEB'den torpile son nokta: Ağustos'ta 10 bin yeni öğretmen nokta tayini ile atanacak

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atamalardaki torpil sistemini tamamen ortadan kaldırmak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 'nokta yönetmeliğini' çıkartmak üzere.
Ağustos 2005 tarihinde, 10 bin kadroya ilk atama yoluyla alınacak öğretmenler nokta tayini ile atanacak. Yeni düzenleme 'Nokta Tayini' ile öğretmen, artık tercih edeceği il ile birlikte ilçe, belde ve köyde atanmak istediği branştaki boş kadrolu okulları tercih ederek, atanma başvurusunda bulunacak. Boş bulunan kadro sayısı belli olan okula ilk atama işleminde öğretmenin Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan alacağı puana göre, öğretmen kendi isteğiyle talep ettiği il değişikliği olan 'genel tayinde' ise öğretmenin hizmet puanı baz alınacak. Bakanlık, nokta tayini sistemiyle belli bölgelerde oluşan öğretmen yığılmalarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Ayrıca Bakanlık, il içi öğretmen atamalarında yaşanan torpil kaynaklı aracı koyma işini de ortadan kaldırmayı planlıyor.

Tayinde yeni düzenleme, bu sene öncelikli olarak ilk kez öğretmen 'genel tayinlerinde' kullanacak. Öğretmenlerin başvuruları ve atamaları yine internetten yapılacak. Bakanlık branşlara göre tayine açık illeri ve bu illerde branşa göre ihtiyaç bulunan okulların isimlerini bakanlığın web sayfasından ilan ederek yayınlayacak. Hizmet puanı yüksek olandan düşük olana doğru boş kadro sayısına kadar sistem, öğretmeni okul merkezli tayin edecek. Her öğretmen 10 il ve okul tercihinde bulunacak.

Nokta tayini genel tayinin ardından Ağustos ayı başında yapılacak olan 10 bin kadroya ilk atama işlemlerinde kullanılacak. İlk atamada da öğretmen adaylarına 10 il tercih hakkı verilecek, adayların KPSS'den (Kamu Personeli Seçme Sınavı) aldıkları en yüksek puandan en düşük puana göre sistem tarafından il, ilçe, belde ve köylerdeki okullara direk yerleştirilecekler.

Mevcut sistemde ilk atamada öğretmenin sadece atandığı il belirleniyor ve atama kararnamesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne gönderiliyordu. Atanan öğretmen il emrine verildikten sonra şehir merkezinde olabilmek için torpil mekanizmasına başvuruyor, aracı arayışına girip İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nde sorunlar yaşanmasına yol açıyordu. Nokta tayini ile artık bu sorunların önüne geçilmesi planlanıyor. Öğretmen ilk atama ve genel tayinde 'nokta tayini' sistemine geçmeye karar veren Bakanlığın bu adımıyla öğretmenin atanması ve tayinlerin yapılmasında, İl Müdürlükleri artık öğretmenlerin il içi atama işlemlerine karışmayacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri sadece bölgelerinde eğitim-öğretim dönemi içinde yeni açılacak olan okullara öğretmen görevlendirmesi yapacak. Ayrıca İl Müdürlükleri, atama ve tayin dönemi ortasında meslekten ayrılan veya rapor alan öğretmenlerin yerine derslerin boş geçmemesi için görevlendirme yoluyla okullardaki personel takibatı ve işlemlerini yapacak.

MEB geçtiğimiz yıl öğretmenlerin normal istek tayinlerini (genel tayin) eğitim ve öğretimin aksamaması için başvuru iş ve işlemlerini yarıyıl ve yaz tatili dönemlerine çekmişti. İl, ilçe, belde ve köy okullarını tercih edilebilme imkanı getiren 'nokta tayini' Ağustos atamalarında öğretmenleri direk okul merkezli atayacak. İlk atamada öğretmen adayı atandığı il ve okula gidip gitmeme konusunda 10 günlük bir düşünme süresi tanıyacak. Genel ve ilk atamada öğretmen bu 10 günlük sürede bağlı bulunduğu kurumdan ilişik kestiği takdirde atandığı veya istekte bulunduğu okula gitmek zorunda kalacak. Ayrıca bakanlık, genel tayinlerde özür grubuna giren boşanma özrünü tayin isteme gerekçesinden çıkartıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber