Özel Kuvvetler Komutanlığındaki inşaat yolsuzluğu davasına bugün devam edildi

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait Oğulbey Kışlası'nın inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla, aralarında Ankara'nın tanınmış müteahhitlerinden Ali Osman Özmen ile emekli ve görevde bulunan askerlerin de bulunduğu 39 sanığın yargılanmasına bugün devam edildiliyor.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, 27 sanık ile birlikte sanık avukatları katıldı. Duruşmada o dönemde Milli Savunma Bakanlığı Şube Müdürlüğü görevinde bulunan sanık Zafer Toklu savunma yaptı. İnşaatla ilgili yapılan tüm işlemlerin idarenin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini kaydeden Toklu, herhangi bir usulsüzlük ve ihmalin söz konusu olmadığını söyledi. Görevini yaparken müteahhit firmadan menfaat sağladığına ilişkin iddiaları ise yalanlayan Toklu, rüşvet iddialarını ise reddettiğini söyledi. Rüşvet ajandasında isminin geçtiği iddialarıyla ilgili olarak ise Toklu şunları söyledi:
"Ajandada Binbaşı Z. ismi geçmekte. Ben o dönemde yüzbaşıydım. Bu iddiayı kabul etmiyorum."

Toklu, eşine müteahhit firma tarafından araba verildiği yönündeki iddiaların yalan olduğunu kaydederek, "Eşim hayatında bir kez bile araba kullanmamış, trafiğe çıkmamıştır. Bu iddialar yalandır" diye konuştu. Toklu, müteahhit firmaya fazladan para verildiğine ilişkin iddiaları da yalanladı.

Duruşmada söz alan Askeri Savcı Binbaşı Zekeriya Duran, müteahhit firmaya ihale bedelinden yüzde 25 daha fazla para ödendiğini söyledi. Sanığın savunmasına atıfta bulunan Savcı Duran, "Sanığın bu olayda başkalarının da sorumluluğu olduğuna ilişkin açıklamaları bir aklanma oluşturmayacaktır" dedi. Savcı Duran, rüşvetle ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Duran, rüşvetin belgesinin olmasının zorluğuna dikkat çekerek, iddianamede sanıklarla ilgili iddiaların neden-sonuç ilişkisine dayandırıldığını kaydetti.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Ali Fahir Arıkan, mahkemenin dosyaya hakim olması ve savunmaya gösterilen saygının askeri yargının kalitesini herkese gösterdiğini söyledi. Arıkan, "Savcı rüşvet suçlaması ile ilgili delillerin ortaya konulmasının zorluğuna işaret etmiştir. Ancak Türk Ceza Doktrini ve özellikle Askeri Yargıtay uygulamalarında rüşvetin hangi somut olaya yönelik olduğunun belirlenmediği durumlarda sanıklarla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 240. maddesinde yer alan 'Görevi kötüye kullanma' suçunu oluşturabileceği ile ilgili içtihatlar vardır. Gelecek celsede bununla ilgili kararları mahkemeye sunacağım" diye konuştu. Duruşma öğleden sonra devam edecek.
iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber