Türkiye, yurtdışına sağlık teknolojisi satıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2011 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

iMedIT ve RamSoft sağlık hizmetlerinde IT yazılım ve servis firması olan İmedit Firması Yöneticisi Tamer Belir, teleradyoloji sistemleri ile sadece Türkiye'de değil, yurtdışında bazı ülkelere de hizmet verdiklerini söyledi. Radyolojik tahlillerde bazen ikinci bir görüşün şart olduğunu belirten Tamer Belir, "Çoğu hastane artık bir veya ikiden fazla radyoloji uzmanı istihdam etmek istemiyor. Ya da hiç radyoloji uzmanı olmayan hastaneler de mevcut. Uzaktan raporlama yöntemi daha ekonomik olmaktadır." diyerek sözkonusu teknolojinin getirdiği yarara dikkat çekiyor. Belir, Türkiye dışında FİNLANDİYA, Lübnan, Suudi Arabistan, Fransa gibi ülkelere teleradyoloji hizmeti sunduklarını kaydetti.

Hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama, ileriye dönük arşivleme ve özel vaka kıyaslaması amacıyla güvenli ve özel bir internet hattı aracılı ile transfer etmek anlamına gelen teleradyoloji, sayesinde Saudi Arabistan'da çalışmalarına devam eden Nöro-Radyolog Prof. Dr. Jehad Al-Watban 'ın, kritik vakalarını Fransa'daki uzman arkadaşlarıyla konsülte edebiliyor. Tamer Belir, Türk imedit Firması'nın Finlandiya'da bu sistemi diş görüntüleme ve danışmanlık merkezine kurduğunu belirtiyor. Bu tip diş merkezlerinde bu sistemin kullanılması ise çok yeni. Hastane doktorlarından Dr. Pertti Vaisanen, teleradyolojinin diş hastanesinde kullanılmasının diğer medikal alanlara göre farklı olduğunu belirtiyor.

Bu sistemin aynı zamanda hastanelerin ekonomisine katkıda bulunduğunu belirten Dr. Pertti Vaisanen, "Teleradyoloji gelecek için büyük role sahiptir. Dişçilikteki görüntüleme metodları daha karışık ve pahalıdır; bu uzmanlaşmış görüntüleme merkezlerinde daha fazla gelişmiş görüntülemenin olacağı anlamına gelir ve klinisyenlerin imajlara erişebilmeleri için mükemmel bir araçtır. Ayrıca bu ikinci bir görüş almak ya da bir radyologdan özel bir rapor almak için çok kullanışlı bir yoldur. Teleradyoloji sıradan bir klinisyenin bir uzmana danışması ve onun hastasının daha iyi bakımı için çözüm imkanı sağlar." değerlendirmesinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber